• OBJAVLJENO: 27.03.2014.
Zamjenica šefa Misije OSCE-a u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Razgovarano o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji

Copy of IMG_7605

Zamjenica šefa misije OSCE-a u BiH Nina Soumalainen posjetila je danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Sastanku je prisustvovala i šefica kancelarije OSCE-a u Foči  Dagmara Pilaszek.

Na sastanku sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Fraštom i sekretarom Vlade, visoka zvaničnica OSCE-a razgovarala je o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u ovom kantonu. Razgovarano je i o nedavnim demonstracijama građana u Federaciji te onome što je Vlada BPK-a Goražde poduzela s ciljem prevazilaženja problema i rješavanja pitanja građana.

Osvrćući se na posljednje građanske proteste u Federaciji, zamjenica šefa Misije OSCE-a Nina Soumalainen istakla je da OSCE pažljivo prati sva ova zbivanja.

– Naš zadatak je da pratimo razvoj događaja. Dosta je opravdanih zahtjeva od strane građana i mi pozivamo na dijalog između vlasti i građana. Dobili smo informacije od premijera šta je urađeno od strane Vlade i Skupštine  BPK Goražde i koje se mjere trebaju poduzeti u narednom periodu – istakla je ovom prilikom zamjenica šefa Misije OSCE-a Nina Soumalainen.

Copy of IMG_7597

O onome što su Vlada i Skupština BPK-a Goražde do sada učinile, učesnike sastanka informisao je premijer Frašto.

– Našim interventnim mjerama je omogućen pristup svakom građaninu preko službene stranice BPK-a Goražde i na njoj će biti omogućeno da se vide svi izvještaji – iz oblasti boračke zaštite, zaposlenosti, plata i svi oni će pojedinačno biti obrazloženi na stranici – kazao je premijer Emir Frašto.

S posebnom pažnjom razgovarano je i o pozitivnim pomacima u lokalnom privrednom razvoju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te je zaključeno da bi u narednom periodu trebalo poduzeti i korake na ostvarivanju prekogranične saradnje sa susjedima koja bi osigurala nova finansijska sredstva i nove investicije.

Kako bi došlo do ostvarivanja te saradnje, premijer Emir Frašto kazao je kako bi veća pomoć međunarodne zajednice bila itekako potrebna.

– Mi se zahvaljujemo porodici Bekto koja se vratila, pozvala svoje privredne partnere, pa su i oni vidjeli prednosti ovog prostora. Time smo dobili mogućnost da ovdje uđu i ljudi iz inostranstva, ulože svoj kapital i da se to dalje razvija. Tu je i dio onoga što smo mi baštinili, a to je namjenska industrija. Ona se na pravi način razvija u pravom momentu, tako da fino gospodareći time, mi smo došli u situaciju da trenutno imamo 6.710 zaposlenih i nećemo stati – poručio je premijer Emir Frašto.

Copy of IMG_7594

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.