• OBJAVLJENO: 28.03.2014.
Održana tematska sjednica Skupštine BPK-a Goražde
Data saglasnost za pokretanje stečajnog postupka u JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde

Copy of IMG_7633

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala tematsku sjednicu posvećenu problematici u JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde.

Uvod u sjednicu, sa osvrtom na dugogodišnje probleme ove javne ustanove, dala je ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK-a Nela Čarapić. Istaknuvši mjere koje je Vlada i u ranijem periodu poduzimala s cljem saniranja postojećih problema i omogućavanja normalnog funkcionisanja ove javne ustanove, resorna ministrica pročitala je prijedlog zaključka Vlade BPK-a Goražde koji je upućen Skupštini o tome da se u ovoj ustanovi proglasi stečaj, kako bi se omogućilo osnivanje druge ustanove koja bi pružala iste usluge.

Copy of IMG_7622

U diskusiji većeg broja poslanika koja je uslijedila ukazalo se na vjerovatne propuste i nepravilnosti u radu Doma za stara i iznemogla lica od samog njegovog osnivanja, te su ponuđeni prijedlozi nekoliko zaključaka koji imaju za cilj rješavanje nagomilanih problema u ovoj ustanovi.

Prijedlog odluke Vlade poslanicima u Skupštini obrazložio je premijer BPK Goražde Emir Frašto, te kazao da je Vlada ovakav stav zauzela nakon više neuspjelih pokušaja da se nastala situacija u Domu za stara i iznemogla lica popravi.

Po okončanju rasprave, Skupština je donijela Odluku o davanju saglasnosti na zaključak Vlade BPK-a Goražde u kojem su sadržane mjere kojima će se konačno riješiti pitanje Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu. Članom 2. Odluke dato je zaduženje Vladi odnosno Upravnom odboru Doma za stara i iznemogla lica da pokrenu proceduru stečajnog postupka u ovoj javnoj ustanovi.

Skupština je danas glasala i o prijedlozima zaključaka klubova poslanika SDA i SBiH koji nisu dobili potrebnu većinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.