• OBJAVLJENO: 04.04.2014.
Međunarodni dan borbe protiv mina
Apel građanima da ne ulaze u rizična područja

Borba protiv mina

Prema odluci Organizacije UN, 4.april obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv mina. Obilježavanje ovog datuma prilika je za animiranje javnosti o opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Posebno je to značajno za Bosnu i Hercegovinu koja se već dugi niz godina suočava s problemom mina zaostalih nakon ratnih djejstava.

Prema podacima sa kojima se raspolaže, trenutna minski sumnjiva površina iznosi 1.215 kilometara kvadratnih, ili 2,4 posto ukupne površine zemlje, što nas svrstava u red najugroženijih zemalja u svijetu.

O ozbiljnosti ovog problema svjedoče podaci BHMAC-a prema kojima je  u postartnom periodu u BiH od mina stradalo 1.725 građana, od kojih 599 smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od kojih 46  smrtno. Nažalost, samo u 2014. godini do danas je stradalo 11 građana, od kojih tri smrtno.

Ove godine, Dan borbe protiv mina u BiH obilježava se s porukom „Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH ka Evropskoj uniji“.

Prema riječima direktora Uprave civilne zaštite BPK Goražde Rama Živojevića,  u 2014. godini intezivirane su aktivnosti  deminiranja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Deminirane su četiri lokacije: Brdarići, Mahala brdo-izvor vode, Filipovići i Radići-Donja Sopotnica, ukupne površine oko 157.000 m2. U toku su radovi na lokaciji Kazagići VI, a  radove izvodi Goražde B Tim Federalne uprave Civilne zaštite.

U narednom periodu očekuje se da se pristupi deminiranju više lokacija, što najviše zavisi od stranih donatora koji finansiraju deminiranje u Bosni i Hercegovini.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ovom prilikom apeluju na građane da ne ulaze u rizična područja obilježena znakovima opasnosti od mina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.