• OBJAVLJENO: 07.03.2011.
Delegacija iz turske općine Kećioren posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Najavljeni mnogobrojni projekti saradnje

U sklopu posjete Bosansko-podrinjskom kantonu i općini Goražde, delegacija iz turske općine Kećioren, koju je predvodio zamjenik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Reşat Özcan, danas se sastala sa premijerom i predsjedavajućim Skupštine BPK-a Goražde Emirom Fraštom i Nazifom Uručijem, te ministricama i ministrom u Vladi Kantona Almom Delizaimović, Delilom Klovo i Božidarom Semizom. Sastanku je prisustvovao i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima, kao i učenica OŠ „Husein ef Đozo“ Nejra Građan, koja je u okviru projekta “Volontiraj – kreditiraj” i Socijalnog dana – obavljala funkciju načelnika općine Goražde na jedan dan.

Općina Kećioren, sa milion stanovnika, jedna je od najvećih općina u sastavu glavnog, turskog grada Ankare, koju sa općinom Goražde, pored brojnih veza, veže i Sporazum o bratimljenju i uzajamnoj saradnji. Cilj današnje posjete Kantonu je učvršćivanje i proširenje ove saradnje na cijeli Bosansko-podrinjski kanton Goražde, a njen konkretni rezultat su tehničke pripreme za realizaciju prvog projekta- izgradnju parka u centru Goražda, koji će nositi naziv po ovoj bratskoj turskoj općini.

Gosti iz Turske danas su sa kantonalnim zvaničnicima razgovarali i o drugim vidovima saradnje na obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a veoma značajna je i saradnja i na planu zdravstva, razmjeni ljekara i pomoći u opremanju Kantonalne bolnice Goražde.

„Danas je ovdje u Kantonu, pored potvrde za ostale, najviše govora bilo o tome kako stvoriti pretpostavke da dođe do rekonstrukcije, tj. druge faze Kantonalne bolnice i njenog opremanja. Stalna su nastojanja Kantona i općina u sastavu Kantona da se kroz državnu agenciju TIKA iz Turske i putem direktnih kontakata sa općinama, ostvari ova saradnja i dobiju sredstva. Znamo da postoje planovi da se dobije kredit iz Austrije kako bi se obezbijedila oprema, a građevinski dio 1/3, trebao bi platiti Kanton. Cijela investicija iznosila bi negdje oko 10 miliona. Objekat bi trebao da košta oko 3 miliona i bismo trebali pronaći sredstva za ta dva miliona, a raduje me što je Općina Kećioren danas na sastanku kazala da će i oni sa svoje strane probati da obezbijede dio sredstava.

Ovoga puta, potvrđeno je da već sada mogu ljekari, odnosno ekipe ljekara, putovati u Ankaru, odakle smo i dobili sredstva za Operacioni blok prije šest godina. Istovremno, tom edukacijom stvorili bi se uslovi za bolje obrazovanje za naše ljekare koji rade ovdje, a sa druge strane, mogli bi i ljude slati, ako bude potrebno, u Ankaru.“- riječi su predsjedavajućeg Skupštine BPK-a Goražde Nazifa Uručija.

Ovom prilikom, premijer BPK-a Goražde Emir Frašto i pomoćnik načelnika općine Kećioren Reşat Özcan razmijenili su prigodne poklone u znak dobrodošlice i dobre saradnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.