• OBJAVLJENO: 16.03.2011.
Iz Ministarstva za obrazovanje
Početak programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja planiran je za ponedjeljak 04.04.2011. godine

Nakon sastanka u SOS Kinderdorfu, održanog u ponedjeljak 14.03.2011. godine, na kojem je razgovarano o pripremama za provođenje programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović sa saradnicima, održala je danas drugi konsultativni sastanak sa direktorima predškolskih ustanova „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“.

Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđeno je da djeca, pred polazak u školu, pohađaju od 150 do 170 sati obaveznog programa predškolskog obrazovanja, a današnji sastanak održan je u cilju definisanja svih potrebnih preduslova za realizaciju ovog programa.

Prema procjenama Ministarstva za obrazovanje, programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja na području BPK-a Goražde u 2011. godini bit će obuhvaćeno 163 djece. Od tog broja, 68 djece će ovaj obavezni program pohađati u vrtiću „Sunce“, 59 u vrtiću „SOS Kinderdorf“, dok će 36 djece program pohađati u igraonicama smještenim na području općine Ustikolina, odnosno na području mjesnih zajednica Vitkovići, Sadba, Ilovača i Bogušići.

Procijenjeno je da je programom obaveznog predškolskog obrazovanja na području BPK-a Goražde, u ovoj godini, obuhvaćeno 81,5% djece predškolskog uzrasta, što se ocjenjuje kao izuzetno usješno, obzirom da se radi o prvoj godini realizacije programa.

Predviđeno je da djeca sa područja općine Goražde borave u vrtićima „Sunce“ i „SOS Kinderdorf“ 3 sata dnevno, 5 dana u sedmici, dok će se obrazovni proces u općini Ustikolina i na području pomenutih mjesnih zajednica odvijati 3 dana sedmično po 3 sata, s tim da će trajati nekoliko sedmica duže, kako bi se ispunio planirani fond sati obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

U ponedjeljak, 21.03.2011. godine, planiran je obilazak prostorija u kojima će se odvijati nastavni proces, a početak realizacije programa obaveznog obrazovanja, na području našeg kantona, planiran je za ponedjeljak 04.04.2011. godine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.