• OBJAVLJENO: 24.03.2011.
U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a
Upriličeno takmičenje učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta fizika

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u MSŠ „Enver Pozderović“, 24.03.2011. godine, upriličeno je takmičenje učenika srednjih škola iz nastavnog predmeta fizika, koje je raspoređeno u tri kategorije.

Učenici se takmiče od prvog do četvrtog razreda po oblastima, u tri kategorije: A-kategoriji „Mehanika i termodinamika“, B-kategorija „Elektromagnetizam i oscilacije“ i C-kategorija „Atmoska fizika“. Prema riječima stručnog saradnika za srednje i visoko obrazovanje Emire Drakovac, ovo je prvo takmičenje učenika u okviru Kalendara, koje Ministarstvo donosi za svaku školsku godinu.

– Kalendar takmičenja prilagođen je federalnom takmičenju, a mi organizujemo takmičenje iz onih predmeta gdje učenici nastavljaju takmičenje na federalnom nivou, ukoliko ovdje ostvare dobar rezultat. Također, Ministarstvo je donijelo Pravilnik o takmičenju i od ove godine mi ćemo imati jednu drugačiju situaciju, znači, učenik ukoliko osvoji najmanje 50% od predviđenih bodova biće u kategoriji prvog, drugog i trećeg mjesta. Ako učenik osvoji niži broj bodova, smatramo da učenik nije zadovoljio i da ne može osvojiti neku od nagrada koje Ministarstvo predviđa. Predviđene su novčane nagrade i diplome učenicima, koje oni kasnije koriste prilikom upisa na slijedeći stepen obrazovanja, u ovom slučaju, na fakultete.

Nakon ovog takmičenja za srednje škole od prvog do četvrtog razreda, slijedi takmičenje iz matematike, vjeronauke i Civitasa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.