• OBJAVLJENO: 29.03.2011.
Započela podjela sjemenskog materijala socijalno ugroženim povratničkim porodicama na području Istočne Bosne
Pakete sa sjemenskim materijalom dobilo 170 porodica sa područja BPK-a Goražde

U regionu Istočne Bosne, u općinama Pale-Prača, Rogatica, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Goražde, Foča-Ustikolina i Čajniče, ovih dana započela je implementacija UNHCR-ovog projekta pod nazivom „Nabavka i isporuka sjemenskog materijala za proljetnu sjetvu za 500 povratničkih socijalno ugroženih porodica“. Cilj projekta je pružanje podrške u stvaranju uslova za samoodrživu ekonomsku egzistenciju povratničkih socijalno ugroženih porodica, razvoj poljoprivrede i proizvodnje zdravstveno ispravne hrane.

Sredstva za realizaciju ovog projekta u vrijednosti od 27.500 KM obezbijedila je Vlada Kraljevine Holandije, a kao sufinansijer, sa sredstvima u iznosu od 11.060 KM, učestvuje i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Vlade Kantona Sarajevo. Implementator je humanitarna organizacija „Hilfswerk Austria International“, a ovaj projekt na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, čija je realizacija započela juče u općini Pale-Prača, a nastavljena danas u općinama Goražde i Foča-Ustikolina, realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde i Regionalnim odborom za povratak u Jugoistočnu Bosnu.

Pakete sa sjemenskim materijalom, koji sadrže po 60 kilograma sjemenskog krompira, 2 kilograma luka i 5 kesica sitnog sjemena, danas je u općini Goražde dobilo 90 korisnika, socijalno ugroženih povratničkih porodica.

Podjeli paketa, pored predstavnika UNHCR-a, prisustvovale su ministrice za socijalnu politiku i izbjeglice u vladama Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Velida Memić i Delila Klovo, kao i šefica misije Hilfswerk-a za BiH Suzana Jašarević.

Njih je primio i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto koji je izrazio zahvalnost Vlade BPK-a na podršci koju ove organizacije pružaju povratničkoj populaciji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.