• OBJAVLJENO: 29.03.2011.
U Pedagoškom zavodu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinju sa radom tri pedagoška savjetnika
Postignuti uslovi za poboljšanje kvaliteta obrazovanja

intervju_alma_delizaimovic_b1.jpg

Funkcionisanje Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već duži niz godina bilo je vrlo otežano, obzirom da nije djelovao u punom kapacitetu. U Pedagoškom zavodu, koji se kao samostalna organizaciona jedinica nalazi u okviru Ministarstva za obrazovanje, uskoro počinju sa radom tri pedagoška savjetnika, što je prema riječima ministrice obrazovanja Alme Delizaimović, svakako, dobra vijest.

„ Prošle godine, Ministarstvo za obrazovanje je uz saglasnost Vlade BPK-a poslalo zahtjev prema Agenciji za državnu službu za raspisivanje konkursa za tri pedagoška savjetnika, kako bi prvenstveno poboljšali kvalitet obrazovanja na prostoru BPK-a. Agencija je raspisala konkurs, provedena je procedura, prošla su tri kandidata i oni od petak, 01.04.2011.godine, počinju sa radom.“- riječi su ministrice Delizaimović, koja je ovom prilikom naglasila da Ministarstvo ima velika očekivanja od Pedagoškog zavoda.

„ Prije svega, cilj nam je poboljšati kvalitet obrazovanja, preuzeti jednu savjetodavnu ulogu i u svim segmentima tamo gdje se osjete problemi, pokušati ih riješiti. Do sada je veliki dio poslova obavljalo Ministarstvo za obrazovanje, jer nije bilo moguće da jedan čovjek obavlja sve. Funkcija Pedagoškog zavoda je velika i u drugim kantonima gdje funkcionišu ti pedagoški zavodi, to su jako razvijene službe koje pomažu u radu škola, a tek onda imaju i nadzornu ulogu. Njihov posao je izrada nastavnih planova i programa, programa za predškolski odgoj, dakle, svih onih aktivnosti koji se tiču izravno nastavnog procesa.“- kazala nam je ministrica za obrazovanje Alma Delizaimović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.