• OBJAVLJENO: 31.03.2011.
Prva posjeta predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Omogućiti kvalitetnije funkcionisanje vlasti na nižim nivoima

Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Svetozar Pudarić boravili su danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, u okviru koje su se susreli sa premijerom BPK Goražde, te obišli goraždansku firmu Unis „Ginex“.

Predsjednik i potpredsjednik Federacije, nakratko, su prisustvovali i današnjoj sjednici Skupštine BPK-a Goražde, u toku koje se predsjednik Federacije Živko Budimir obratio poslanicima Skupštine, kao i članovima Vlade BPK-a Goražde.

„Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje i pozdraviti vas, ne samo zato što je ovo moja prva službena posjeta jednoj od županija FBiH, nego i iz tog razloga što je ovo i jedna županija sa posebnim statusom, županija koja će imati ne samo moju pozornost u narednom periodu, nego i cjelokupnog Predsjedništva Federacije BiH i Vlade F BiH. Moram naglasiti da, osim što je to rezultat poziva predsjedavajućeg Skupštine, i reakcija vaših zastupnika u Domu naroda Parlamenta F BiH tijekom rasprave o proračunu Federacije bila je razlogom mog današnjeg posjeta. Drago mi je da sam imao prigodu čuti današnje izlaganje ministra financija i premijera i na ovaj način se upoznati sa stanjem u županiji.“-kazao je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Predsjednik Budimir je poslanicima prenio i poruku premijera Federacije BiH da nema razloga za zabrinutost zbog usvajanja federalnog budžeta, jer je Vlada Federacije u njemu predvidjela određena sredstva kantonima s posebnim statusom.

„Ova Vlada u svom mandatu, a time i Predsjedništvo Federacije, žele pokazati da je svaki čovjek u ovoj zemlji dragocijen i da ćemo u svom djelovanju nastojati pokloniti pozornost svakom čovjeku onoliko koliko to ljudsko dostojanstvo i očekuje od nas. Ovim riječima bih i završio moje prvo obraćanje vama u Skupštini, uz obećanje koje dajem u ime Predsjedništva i Vlade Federacije da će izvršna vlast Federacije u svom djelovanju učiniti sve da cjelokupna Federacija pokrene proizvodne procese, koji će omogućiti daleko kvalitetnije funkcioniranje i vlasti na nižim razinama, ali prije svega, život dostojan čovjeka u ovoj zemlji i napredak koji će našim mladim ljudima u Federaciji pokazati da je ovo zemlja sa perspektivom i da neće razmišljati kako će iz nje otići, nego kako ovdje ostati i graditi svoj život.“ – istaknuo je predsjednik Federacije BiH.

Prema riječima potpredsjednika Federacije Svezotara Pudarića, Bosansko-podrinjski kanton, prije svega, može očekivati da bude tretiran kao i ostatak Federacije BiH i da će se Federacija prema njemu odnositi na isti način kao prema Sarajevu, Tuzli, Mostaru i bilo kojem drugom dijelu Federacije, „a ne kao prema nekom dalekom gradu zaboravljenom od svih ostalih“.

Posjetu zvaničnika Federacije BiH premijer BPK-a Goražde Emir Frašto ocijenio je korisnom.
„Donijeli su moguće rješenje da će dvije firme iz namjenske proizvodnje početi da izvoze. To je korist za sve nas. Obećanja da ćemo imati izmjene u budžetu i mislim da ćemo možda morati da prihvatimo neke dijelove da dio budžeta bude programski opredijeljen. Da naš utrošak bude u onim stavkama koje naša ministarstva iskazuju prema budžetu BPK-a, a onaj dio javnog sektora da će možda biti djelimično sankcionisan. Mi smo dobili obećanja i mogućnost da se obraćamo prema ministarstvima i njihovim podsticajima u svim oblastima. Mislim da ćemo to sve više koristiti.“- kazao je premijer BPK-a Goražde.

Delegacija Predsjedništva Federacije BiH i premijer BPK-a posjetili su danas i firmu UNIS „Ginex.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.