• OBJAVLJENO: 31.05.2011.
Podrška Vlade inicijativama lokalnih zajednica za uspostavu i izgradnju ustanova za izvršenje krivičnih sankcija

ministrica_pravosudja_130411_b1.jpg

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj posljednjoj sjednici dala je podršku inicijativi za uspostavu i izgradnju ustanova za izvršenje krivičnih sankcija na području općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, koje su u sastavu BPK-a Goražde.

Nešto više o ovoj inicijativi, na press konferenciji organizovanoj tim povodom, govorila je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose u Vladi BPK-a Radmila Janković.

Ministrica ističe da incijative općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, upućene Federalnom ministarstvu pravde, koje se odnose na izgradnju ustanova za izvršenje krivičnih sankcija na području njihovih lokalnih zajednica, datiraju još iz 2009.godine. Na području općine Foča-Ustikolina, u međuvremenu, urađeno je proširenje zatvorskih kapaciteta, dok je na području općine Pale-Prača samo obiđena lokacija na kojoj bi se eventualno gradili kapaciteti za ovu namjenu.

“Općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača imaju uslove potrebne za izgradnju i uspostavu ustanova za izvršenje krivičnih sankcija. Zbog prirodnog okruženja, relativno rijetke naseljenosti stanovništvom i blizine velikim centrima u FBiH, one imaju određeni obim komparativne prednosti u odnosu na druge općine u FBiH, naročito što već postoji dijelom izgrađena infrastrukutra koja se može koristi u pomenute svrhe. Pored navedenog, općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača putem nadležnih organa već su iskazale interes po ovom pitanju i uputile inicijative.

Obzirom na navedeno, ukazuje se potreba za davanjem podrške predmetnim inicijativama, a sve u cilju povećanja standarda življenja i zaposlenosti na području pomenutih općina i Bosansko-podrinjskog kantona u cjelini”- riječi su ministrice pravosuđa Radmile Janković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.