• OBJAVLJENO: 30.05.2014.
Potpredsjednici FBiH i RS-a posjetili BPK Goražde
Iskazana zahvalnost građanima BPK Goražde na pruženoj pomoći stanovnicima poplavljenih područja

Copy of IMG_9247

Prije odlaska na ceremoniju polaganja kamena temeljca za izgradnju Aladža džamije u Foči, potpredsjednici FBiH i RS-a Svetozar Pudarić i Enes Suljkanović u Goraždu su se susreli sa predsjedavajućim Skupštine Suadom Došlom i članovima Vlade BPK Goražde, predvođenim premijerom Emirom Fraštom.

S obzirom na aktuelnu situaciju izazvanu poplavama, razmijenjena su mišljenja o onome što je dosad učinjeno na pružanju pomoći stanovništvu ugroženih područja kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj.

O aktivnostima BPK-a na pružanju pomoći stradalim u poplavama govorio je predsjedavajući Skupštine i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Suad Došlo, koji je još jednom iskazao zahvalnost privrednicima i široj društvenoj zajednici ovog kantona na solidarnosti i spremnosti da pomognu stanovništvu poplavljenih gradova.

Zahvalnost stanovnicima Bosanskpodrinjskog kantona iskazao je i potpredsjednik Pudarić i dodao da mehanizam pružanja pomoći ugroženim područjima na nivou Federacije danas funkcioniše mnogo bolje, nego u prvim danima poplave.

„Uključeni smo u sve aktivnosti koje provodi Operativno-komunikacijski centar pri Vijeću ministara BiH, preko kojeg se slijeva sva pomoć, prije svega međunarodna i korišćenje kapaciteta Oružanih snaga BiH, tako da postoji puna koordinacija aktivnosti između tog centra i Federalne uprave civilne zaštite“- kazao je on.

Copy of IMG_9231

Premijer Emir Frašto ponovo je izrazio spremnost Vlade i građana Bosansko-podrinjskog kantona da pomognu u saniranju posljedica poplava.

– Bili smo aktivni i predani u tome da pomognemo, posebno imajući u vidu da smo i mi prije dvije godine doživjeli slično iskustvo- kazao je premijer.

Na ovu problematiku osvrnuo se i potpredsjednik Suljkanović i kazao da će u narednom periodu biti potreban zajednički angažman kako institucija, tako i pojedinaca kako bi se sanirale teške posljedice poplava. Pritom je poseban stavio acenat na povratničku populaciju, ističući da će za neke od njih ovo biti treći put da ponovo grade isti objekat za stanovanje.

On je posebnu zahvalnost iskazao zbog toga što je BPK-a među prvim u Federaciji usvojio Odluku o prijenosu stečenih prava povratnika u entitet RS-a kojim je omogućeno da povratnici lakše ostvaruju prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Dio razgovora bio je posvećen i pitanjima od interesa za Bosanskopodrinjski kanton, kao što su potpore s viših nivoa vlasti i podrška u realizaciji strateških projekata za ovaj kanton.

Copy of IMG_9236

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.