• OBJAVLJENO: 26.04.2011.
U prvoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio federalni ministar obrazovanja i nauke

Svečano otvoren dograđeni dio objekta MSŠ „Enver Pozderović“

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_01.JPG

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić boravio je danas sa saradnicima u prvoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

S premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Emirom Fraštom i kantonalnom ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Almom Delizaimović ministar Mašić razgovarao je o aktuelnim pitanjima iz oblasti obrazovanja, nakon čega je otvorio dograđeni dio objekta Mješovite srednje škole “Enver Pozderović” u Goraždu, čiju izgradnju je sa sredstvima u iznosu od 430.000 KM, između ostalih, finansiralo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_02.JPG

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_03.JPG

„Bosansko-podrinjski kanton je prvi kanton i prvi grad koji smo zvanično, službeno posjetili, a ovo danas je jedan od sretnijih dana kada smo nakon velikog posla i svega onoga što je prethodilo ovom danu, u prilici da zvanično posjetimo i otvorimo dograđeni dio objekta Mješovite srednje škole. Iako je ova škola dala značajne rezultate, mi se ovim unaprijeđenjem uslova rada nadamo da će oni biti još bolji- kazao je ministar Mašić i istaknuo da će federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, u skladu sa svojim mogućnostima, i dalje pomagati one kantone koji su u malo lošijoj situaciji u odnosu na ostale.

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_04.JPG

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_05.JPG

„Mi ne raspolažemo sa puno sredstava, ali smo istrajni u namjeri da ona sredstva s kojima budemo raspolagali pravedno i ravnomjerno raspodijelimo i da ta sredstva dođu onima kojima su najviše potrebna. – kazao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

Zadovoljstvo što je federalni ministar za obrazovanje i nauku našao vremena da bude u Goraždu povodom ovog značajnog događaja, izrazila je i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Alma Delizaimović.

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_06.JPG

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_07.JPG

„ Nadogradnjom ovog sprata stvorili su se još bolji i kvalitetniji uslovi za odvijanje nastavnog procesa, a samim tim i što bolje učeničke rezultate, koji u ovoj školi i nisu tako nezanemarljivi, već značajni i jako vrijedni“- kazala je ministrica i naglasila:

„Ovu priliku mi ćemo iskoristiti da razgovoramo o našoj budućoj saradnji i mnogim projektima koje planiramo uputiti na više nivoe vlasti i na današnjem sastanku smo od federalnog ministra obrazovanja i nauke dobili podršku da će se ono što dogovorimo i realizovati. Naravno, danas smo govorili o drugim školama, jer nam je interes upoznati ga o kompletnoj sistuaciji na prostoru BPK- a, kao i sa našom namjerom otvaranja još jednog od tehničkih fakulteta, poboljšanjem uslova u predškolskim ustanovama, otvaranjem jaslica i mnogim drugim projektima koje planiramo uraditi.“ – riječi su ministrice Delizaimović.

Nadogradnjom jednog sprata, Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“, u kojoj se obrazuju 483 učenika, raspoređenih u 18 razreda, dobila je šest novih učionica i dvije kancelarije. Opremljen je kabinet za EU VET modularnu nastavu Ekonomske i Poljoprivredne škole, jedan kabinet za Gimnaziju i kabinet za informatiku. U fazi je opremanje i jednog kabineta za strane jezike, uz pet postojećih.

Direktor Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ Fikret Terović iskoristio je ovu priliku da se zahvali svima koji su učestvovali u finansiranju ovog projekta, vrijednog 950.000 KM. Pored federalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku, koje je izdvojilo najveći dio sredstava, u finansiranju su učestvovali federalno Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice (200.000KM) i Vlada BPK-a sa 320.000 KM .

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je održao sastanak i sa direktorima škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, od kojih je dobio konkretne informacije o obrazovnom procesu, njihovim potrebama i planiranim projektima.

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_08.JPG

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_09.JPG

posjeta_fed_ministra_damir_masic_b_10.JPG

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.