• OBJAVLJENO: 28.04.2011.
Javna rasprava o odabiru zanimanja i struka za upis učenika u prvi razred srednjih škola
Donijeti što kvalitetniji prijedlog odabira zanimanja

javna_rasprava_280411_b1_3.JPG

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održana Javna rasprava o odabiru zanimanja i struka za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2011/2012. godinu. Pored organizatora, javnoj raspravi prisustvovali su i direktori i predstavnici školskih odbora škola sa prostora BPK-a, predstavnici Službe za zapošljavanje te ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Demir Imamović.

javna_rasprava_280411_b1_2.JPG

Prije donošenja Odluke Vlade o raspisivanju javnog oglasa za upis učenika u srednje škole u narednoj školskoj godini, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport provodi niz aktivnosti s ciljem donošenja što kvalitetnijeg prijedloga odabira zanimanja za koje će se učenici školovati. Između ostalih je i ova današnja javna rasprava na kojoj su se mogli čuti vrlo konstruktivni prijedlozi. Također, već postoje prijedlozi nastavničkih vijeća škola, a provedena je i anketa među učenicima završnih razreda osnovnih škola .

Prema ovoj anketi, najveće zanimanje je za upis učenika u Srednju tehničku školu „Hasib Hadžović“. Od ukupno anketiranih 476 učenika koji završavaju osnovno obrazovanje, njih 240 bi se opredijelilo za nastavak svog obrazovanja u ovoj školi.

Prema riječima stručnog saradnika za srednje i visoko obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Emire Drakovac, ovo je jedna od najbrojnijih generacija, a proporcijalno je zastupljen isti broj učenika kada su u pitanju muškarci i djevojčice, tako da se prilikom ponude zanimanja mora voditi računa i o tome da se paralelno ponude ona zanimanja za koja će postojati interes djevojčica, posebno u Srednjoj stručnoj školi.

Sudeći prema anketi koja je provedena među učenicima završnih razreda osnovnih škola , iz godine u godinu ponavlja se nedostatak interesa za upis učenika u Srednju stručnu školu , a čija zanimanja se traže na tržištu.

– Učenici su tog uzrasta, starosne dobi od 15 godina i oni samostalno ne mogu odlučivati i u većini slučajeva povode se za svojim kolegama, drugovima, prijateljima koji se opredijele za neku školu ne uvidjevši svoje mogućnosti za to zanimanje, nastavak obrazovanja i zaposlenja. Nakon provedene ankete, uvidjeli smo da postoji onaj standardan interes za Gimnaziju, ali i da su učenici najveći interes pokazali za upis u Srednju tehničku školu, s tim što je iskazan interes za ona zanimanja koja nisu ponuđena od strane nastavničkih vijeća, već za ona koja su ponuđena kao alternativa, a to su zanimanja medicinska sestra tehničar, građevinski tehničar i saobraćajni tehničar – riječi su Emire Drakovac.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.