• OBJAVLJENO: 24.06.2014.
Održana press konferencija u Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde
Naš kanton uskoro bi mogao imati Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije

Copy of IMG_0378

U Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde u toku je izrada prijedloga Zakona o agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na području našeg kantona.

Na press konferenciji koja je održana danas u ovom ministarstvu, ministar Admir Pozderović predstavio je ovo zakonsko rješenje, koje ujedno predviđa i formiranje Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako je istaknuto, obzirom da ovo zakonsko rješenje postoji na nivou države, a na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona ova oblast do sada nije bila uređena, Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose uspostavilo je kontakte sa Agencijom na državnom nivou i dogovorilo dalje aktivnosti na izradi ovog novog zakona.

„Elementi koruptivnog ponašanja prisutni su gotovo na svim nivoima vlasti, kao i kod javnih institucija i preduzeća, a budući da naš kanton nije imao uređenu ovu oblast potrebno je što prije donijeti ovo zakonsko rješenje.

Cilj Ministarstva je da formira ovu agenciju, da se uspostavi određena struktura koja će se efikasnije uhvatiti u koštac sa ovim problemom. Jedan od osnovnih ciljeva je da se putem ove agencije preveniraju određene mjere, identificiraju uzroci i isti eliminišu kako bi se ova pojava spriječila u samom korjenu.

Do sada su se ovi slučajevi rješavali kroz provedbu odredbi Krivičnog zakona, koji se primjenjuje u postupku pred sudovima i u tom smislu smatram da do sada nije bilo efikasne borbe. Agencija je takvo tijelo koje koordinira i prvo kreće ka elementima koruptivnog ponašanja i prva reaguje na samu dojavu građana ili kod sprovođenja vlastitih istraga. Ona je zamišljena da vrši koordinaciju između tijela i organizacija koje već po zakonu imaju tu obavezu. Smatramo da će agencija dati svoj doprinos u tome što će to sve postati efikasnije i brže“- kazao je ministar za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde Admir Pozderović.

Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose u velikoj mjeri ovaj zakon je uskladilo sa državnim zakonom tako da prema mišljenju ministra Admira Pozderovića nema potrebe za organizovanjem javnih rasprava te će Ministarstvo predložiti Vladi i Skupštini da se o njemu raspravlja u formi prijedloga.

Copy of IMG_0381

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.