• OBJAVLJENO: 22.05.2011.
Obilježen Dan sjećanja na stradale civile u naselju Lozje
Za stradanje više od 40 nedužnih žrtava u Lozju još niko nije odgovarao

lozje_220511_b1_2.jpg

Prošlo je punih 19 godina od zločina u naselju Lozje nadomak Goražda, a još uvijek licu pravde nisu privedeni nalogodavci i počinioci ovog gnusnog nedjela u kojem je stradalo više od· 40 žrtava.

Ovo su riječi koje su se juče najviše čule na spomen obilježju žrtvama zločina u Lozju prilikom polaganja cvijeća i evociranja uspomena na stradale.

Naime, 22. maja 1992 godine srpske vojne i paravojne jedinice ‘upale’ su u naselje te su mučki pobile nedužno stanovništvo, a njihova imena ubijenih uklesana u spomen ploči koja trajno svjedoči o počinjenom zločinu. Porodice ubijenih ogorčene su na tužilaštvo, pravosudne organe i sve one koji mogu, a koje godinama ne žele razotkriti ovaj zločin.

-Opet nema predstavnika tužilaštava. Da li to oni rade svjesno ili se boje da nam se obrate jer nemaju šta da nam kažu. Počinioci ovog gnusnog zločina na žalost i dalje se još slobodno šeću. Nećemo im to dozvoliti. Mi smo ti koji smo preživjeli dali sebi u amanet da ćemo svjedočiti i dokazati da je ovdje bio zločin i nećemo dozvoliti da ova imena, ispisana na ovoj česmi, padnu u zaborav, – poručila je danas Midheta Uruli članica Udruženja logoraša Kantona Sarajevo.

– Među nama nema odgovornih ljudi koji su trebali da nam pomognu, ublaže tugu ili na neka pitanja odgovore. Nije jednostavno njima otrgnuti slobodno vrijeme i doći. Mi se okupljamo svake godine da obilježimo ovaj genocid i urbicid i zahvaljujući mještaninu, generalu Seadu Deliću i svima nama ovdje preživjelim mi smo podigli ovdje ovaj nijemi spomenik koji će vječito trajati i govoriti o tom genocidu. Predlažem da na ovom skupu donesemo odluku, da zaključimo da protiv onih koji su nadležni da podnesu tužbu da mi protiv njih podnesemo tužbu – kazao je Muhamed Sijerčić, jedan od preživjelih stanovnika ovog naselja.

U ime vlade, njenih službi i organa duboko poštovanje prema žrtvama njihovim porodicama koje još nisu našle mir riječi sućuti uputio je Premijer BPK Goražde Emir Frašto.

lozje_220511_b1_3.jpg

– Da žrtve ne bi bile uzaludne, mi bili žrtvovani, postavljamo pred sebe veće zadatke, vremenski determinisane u rješavanju zapošljavanja, izgradnje, socijalne brige i staranja. Hoćemo kao ravnopravan dio BiH dati puni doprinos u njenoj izgradnji. Zbijmo redove, iskoračimo odlučnije i jedinstvenije u zahtjevu efikasnijeg pravosuđa, kaznom za zločine, pravdom dostupnom svuda za sve, većim radnim obavezama budžetskih korisnika, ravnomjernom raspodjelom dobara. Samo odgovornim odnosom prema radu ćemo biti pošteni prema nevinim žrtvama kojim sa poštovanjem odajemo počast i poručujemo da se još borimo – poručio je Frašto.

lozje_220511_b1_4.jpg

Porodice ubijenih nadaju se da će tužilaštvo i pravosudni organi privesti odgovorne licu pravde te da se naredne godine, kada će se obilježiti dvije decenije od zločina u Lozju neće čuti ista priča koja se ponavlja punih 19 godina.

Tužilaštvo BPK Goražde još prije dvije godine proslijedilo je državnom tužilaštvu sve raspoložive dokaze o zločinu u naselju Lozje i ovaj slučaj sada vodi državno tužilatvo.

‘SIPA je radila na ovom slučaju i znam da su proslijedili nove prijave državnom tužilaštvu. Radi se na ovom slučaju, međutim slažem se da sve ide jako sporo. Poznato mi je da su prikuplani novi dokazi i da je predmet ocjenjen kao jako osjetljiv iako imaju preživjeli tog zločina i mnogi su spremni javno govoriti o tome. Ne bih znao kada će ovaj predmet biti procesuiran jer to je sada u nadležnosti državnog tužilastva – prokomentarisao je Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužitelj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.