• OBJAVLJENO: 24.07.2014.
Sastanak članova Vlade BPK-a i menadžmenta JU Zavod zdravstvenog osiguranja
Od narednog mjeseca počinje s primjenom nova Esencijalna lista lijekova

 

IMG_0869

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na čelu sa premijerom Emirom Fraštom održala je sastanak sa predstavnicima menadžmenta JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde na kojem je analizirana trenutna situacija u ovoj javnoj ustanovi te prezentovani planovi i projekti za ovu godinu.

Direktor Zavoda Ferid Pleh izvjestio je Vladu da su završene sve aktivnosti oko kantonalne Esencijalne liste lijekova čije će primjena, u punom kapacitetu, početi od 01.08.2014. godine.

Usvojena je i od istog datuma će se primjenjivati i tzv. B lista lijekova na kojoj se nalaze lijekovi za koje postoji potreba u Bosanskpodrinjskom kantonu, a koje će Zavod finansirati u cjelokupnom iznosu ili, za pojedine lijekove, u njihovoj cijeni participirati sa 50 posto novčanih sredstava.

Kako ističu predstavnici Zavoda, u završnoj fazi je i izrada Bolničke liste lijekova, tako da će po završetku postupka odabira najpovoljnjijih ponuđača i ona, vrlo brzo, početi sa primjenom što će u znatnoj mjeri olakšati liječenje pacijentima smještenim u Kantonalnu bolnicu i umanjiti njihovu obavezu da sami kupuju potrebne lijekove. Istaknuto je i da je Bosanskopodrinjski kanton jedini u Federaciji u kojem pacijenti nemaju obavezu participacije za lijekove sa Esencijalne liste.

Vlada je upoznata i da je u toku Projekat uvođenja elektronske kartice za pacijente, čime će se u znatnoj mjeri poboljšati uslovi za pružanje zdravstvenih usluga građanima. Realizacijom ovog projekta Bosanskpodrinjski kanton će biti  među prvima u Federaciji u kojima će se primjenjivati savremeni načini poslovanja u zdravstvu.

IMG_0863

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.