• OBJAVLJENO: 30.07.2014.
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Saopćenje u vezi ispravnosti vode

Nela Čarapić

Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju po pitanju ispravnosti vode iz gradskog vodovoda u Goraždu, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena  lica i izbjeglice danas se oglasilo saopćenjem za javnost.

Kako je u periodu od 25.07.-28.07.2014. godine evidentiran povećan broj oboljelih pacijenata sa simptomima koji ukazuju na akutni gastroenterokolitis, te uzimajući u obzir informaciju o tome da se voda s centralnog gradskog vodovoda ne hloriše, resorno ministarstvo stupilo je u kontakt sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo s ciljem provjere ovih informacija i eventualnim poduzimanjem mjera zaštite stanovništva od moguće zaraze.

Zavod za javno zdravstvo informisao je ovo ministarstvo da je 24.07.2014. godine kontrolom ispravnosti vode, koju Zavod vrši svakodnevno mjerenjem koncentracije rezidualnog hlora, u vodi iz gradskog vodovoda utvrđen nedostatak rezidualnog hlora, o čemu su obavijestili direktora JKP „6. Mart“ Goražde te izdali saopćenje o tome da voda nije za piće, da se koristi u sanitarne svrhe i prije korištenja obavezno prokuha, čime je spriječena pojava većeg broja oboljelih lica.

Prema informacijama Zavoda, voda je u četvrtak 24.07.2014. godine, u poslijepodnevim satima hlorisana i kao takva je hemijski i bakteriološki bila ispravna za piće.

Iz Zavoda su takođe informisali da se od 28.07.2014. godine broj oboljelih smanjio, što je potvrđeno i u kontaktima sa direktorima JU Dom zdravlja Goražde i JZU Kantonlana bolnica Goražde.

Ministarstvo će i dalje u okviru svoje nadležnosti i u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim ustanovama pratiti situaciju kad je u pitanju ispravnost vode i u koordinaciji s njima poduzimati potrebne mjere s ciljem preventivnog djelovanja i sprječavanja pojave epidemije širih razmjera.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.