• OBJAVLJENO: 22.08.2014.
Obilježena 19.godišnjica pada helikoptera u mjestu Bare, općina Pale u FBiH
Trajno sjećanje na poginule

Copy of IMG_1165

Na mjestu pada helikoptera u noći između 21. i 22. avgusta 1995.godine u naselju Bare kod Prače, danas je na prigodan način obilježena 19.godišnjica pogibije boraca Armije R BiH i članova izvršne vlasti Okruga Goražde.

U eksploziji helikoptera živote su zgubili Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik ratnog Predsjedništva općine Rogatica, Selver Sijerčić načelnik tehničke službe 81. divizije Armije R BiH, Nermin Šenderović, oficir Generalštaba Armije R BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81.divizije Armije R BiH.

U znak sjećanja na ovaj događaj, na spomen ploči u Lukama delegacije boračkih udruženja, na čelu sa ministrom za boračka pitanja Zijadom Brigom, položile su cvijeće te je proučena jasin dova pred duše onih koji su živote izgubili u ovoj nesreći.

Copy of IMG_1169

„Na ovom mjestu urađena je spomen ploča koja će trajno svjedočiti o događaju koji se prije 19 godina desio ovdje. Nažalost, mi smi imali previše iskustava, previše dešavanja i žrtava koje smo dali za ovu državu i imamo puno mjesta koja trebamo obilježiti.

Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada BPK Goražde rade na obilježavanju takvih mjesta, a sve s ciljem da se sačuva od zaborava ono što su heroji dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu da bismo mi danas imali slobodu.

Kada je u pitanju prostor općine Pale-Prača, mogu reći da je to uređeno na jedan najreprezentativniji način u BiH. Obilježena su gotovo sva mjesta gdje su se odvijale ključne bitke i ključni događaji za odbranu ovih prostora.

Na ovom mjestu mislim da je potrebno, i mi ćemo bez ikakve sumnje to uraditi u najskorije vrijeme, da se urade malo kvalitetniji prilazni putevi tako da bi veći broj naših sugrađana mogao da posjeti ovo mjesto i da se prisjeti onoga što se prije 19 godina ovdje dogodilo“-riječi su ministra za boračka pitanja BPK Goražde Zijada Brige.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.