• OBJAVLJENO: 29.08.2014.
Sjednica Organizacionog odbora Vlade za obilježavanje 18.septembra-Dana oslobođenja/Dana BPK Goražde
Raznovrsni sadržaji posvećeni sjećanju na ljude i događaje koji su ispisali blistave stranice istorije

Copy of IMG_1341

Pod predsjedavanjem premijera Emira Frašta, danas je održana sjednica Organizacionog odbora Vlade BPK za obilježavanje 18.septembra, Dana oslobođenja / Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sjednici je, uz usaglašavanje sa programom Općine Goražde koja 18.septembar obilježava i kao svoj dan, utvrđen jedinstven program obilježavanja ovog najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

18.septembar, koji je prema odluci Skupštine neradni dan za uposlene u kantonalnim i općinskim organima uprave, institucijama i ustanovama na području BPK Goražde, biće ispunjen raznovrsnim sadržajima posvećenim sjećanju na ljude i događaje koji su ispisali blistave stranice odbrane ovog prostora u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Obilježavanje počinje posjetom oboljelih pripadnika boračke populacije u Kantonalnoj bolnici Goražde, posjetom i polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama te spomen obilježje stradaloj djeci i centralno spomen obilježje braniteljima BPK Goražde.

Jedna od novina ovogodišnjeg obilježavanja je svečana sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, nakon koje će se na platou ispred zgrade Kantona izvršiti svečano postrojavanje jedinica Armije RBiH, Oružanih snaga, policije i civilne zaštite.
U sklopu ovog programa, predviđena su prigodna obraćanja ratnih komandanata i uručivanje zahvalnica, kao i vježba spremnosti specijalnih jedinica Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde.

Copy of IMG_1339

„ Koncentrišući većinu sadržaja na ovo mjesto gdje je bila Komanda Istočno-bosanske operativne grupe, odnosno Komanda 81.divizije Armije BiH, želimo ukazati na te najsudbonosnije dane i odati priznanje ljudima koji su učestvovali u odbrani našeg grada i Kantona“- naglasio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

On je dodao da će se u znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga-SIGO igre i ove godine, uoči 18.septembra, održati sportska natjecanja mladih.

Sa pozorišnim predstavama za djecu i omladinu koje će, osim Goražda, biti prikazane u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH, u obilježavanje Dana BPK Goražde uključiće se i ostale općine u sastavu BPK Goražde.

Projekcije dokumentarnih filmova, promocija knjiga, nastup muzičara, muzičkih grupa i orkestara, animatora i zabavljača, karting utrka, samo je dio bogatog programa ovogodišnjeg obilježavanja 18.septembra.

Prije nego što ga usvoji Vlada, ovaj program trebao bi da potvrdi i Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Copy of IMG_1332

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.