• OBJAVLJENO: 29.08.2014.
Projekat „Kućna njega i pomoć u kući“ po prvi put na prostoru BPK Goražde
Potpisani ugovori sa osobama koje će raditi na njegovoj realizaciji

Copy of IMG_1358

U Velikoj sali Ministarstva za privredu BPK Goražde danas je u organizaciji Javne ustanove Centar za socijalni rad upriličena prezentacija projekta „Kućna njega i pomoć u kući“ za osobe treće životne dobi, nakon čega su potpisani ugovori sa osam osoba koje će biti angažovane na njegovoj realizaciji.

Saglasnost na ovaj projekat dala je Vlada BPK Goražde, a današnjoj prezentaciji prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir Frašto i resorna ministrica Nela Čarapić.

Program se realizuje u okviru Programa Vlade BPK Goražde koji se odnosi na zaštitu starijih osoba, s ciljem unaprijeđenja kvalitete života osoba koje imaju preko 65 godina starosti.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Frašta, na našem području je 4.000 takvih osoba koje žive u različitim životnim uslovima.  Stoga je bilo neophodno realizirati ovaj program koji će omogućiti kvalitetniji način pružanja pomoći i bolji život ovih osoba.

Program se realizuje već u nekim sredinama kao što je Sarajevski i Tuzlanski kanton, a na području Bosansko-podrinjskog kantona je po prvi put zahvaljujući donatorskim sredstvima firme „Emka Bosnia“ d.o.o.

Copy of IMG_1364

„ Preko 10 posto ovih lica su na tuđoj njegi i pomoći, a to znači da su ograničeno pokretni i sposobni. Mi, uz zahvalnost ovim osobama koje su se na volonterskoj osnovi educirale , očekujemo da će one biti sastavni dio poslova i obaveza koji će raditi Centar za socijalni rad, uz našu pomoć i razumijevanje svih građana. Ovaj projekat se sad finansira iz donatorskih sredstava i ovom prilikom se zahvaljujem firmi „Emka Bosnia“, prije svega.

Vjerujem da će oni svojim radom dokazati prijeku potrebu da nastave raditi.

Dakle, lica koja će raditi u okviru ovog projekta ulaze u kuće, pomažu u ličnoj higijeni, potrebama zdravstvenog zbrinjavanja te učestvuju kroz različite sektore socijalnog uključivanja“-riječi su premijera BPK Goražde Emira Frašta.

Kroz rad na terenu će se identifikovati problemi, a nakon toga izvršiti analiza kako bi se mogle poduzeti određene mjere unaprjeđenja politike zaštite starih osoba prema resornom ministarstvu i Vladi BPK Goražde, istaknula je direktorica Javne ustanove Centar za socijalni rad BPK Goražde Sanela Zec.

Copy of IMG_1369

„Direktnim pružanjem kućne njege će se pomoći u kući, poboljšati opće zdravstveno stanje starijih osoba, socijalne isključenosti i angažiranosti te općenito poboljšanje kvalitete života, a negdje produžiti i sam život. Mi ćemo imati dovoljan broj educiranih osoba i po prvi put dostupnost ove usluge u ovoj zajednici. Ono što sam u toku same prezentacije naglasila jeste da vrlo često te starije osobe se odlučuju da ostanu u nekom svom okruženju i onda kada srodnici žele da ih smjeste u institucije. Ovo želim da kažem iz razloga što su srodnici do sada bili napušteni u podršci prema svojim srodnicima, premoreni i u onom momentu kada osjete da više ne mogu oni moraju svoje roditelje ili najbliže smjestiti u institucije. Ovim se pruža prilika da kada oni osjete taj napor da im mi olakšamo- kazala je direktorica Sanela Zec.

Na ovom projektu će biti angažirano osam osoba sa evidencije nezaposlenih, a to su njegovateljice, medicinske sestre, psiholog, socijalni radnik. Ukupan broj lica koji će biti obuhvaćeni je 40, ali taj broj nije ograničen.

U Centru za socijalni rad se nadaju da će uspjeti motivisati još ljudi da se prijave za ovu vrstu usluge i budu njihovi korisnici. Takođe, ovom prilikom pozvali su i predstavnike mjesnih zajednica da prijave slučajeve kojima je potrebna ova vrsta pomoći, jer oni najbolje poznaju ko i kako živi u njihovom okruženju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.