• OBJAVLJENO: 22.09.2014.
Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Demir Imamović prisustvovao 7. simpozijumu u Stein am Rhein u Švicarskoj
Mark Mauerhofer, Group General Counsel, OC Oerlikon Management AG; Judika Peters, Programme Manager, SECO; Demir Imamovic, Minister, Wirtschaftsmininsterium, Bosnien (www.bilanz.ch)

Mark Mauerhofer, Group General Counsel, OC Oerlikon Management AG; Judika Peters, Programme Manager, SECO; Demir Imamovic, Minister, Wirtschaftsmininsterium, Bosnien (www.bilanz.ch)

Na poziv vodeće bankarske i finansijske institucije u Švajcarskoj – UBS banke, ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Demir Imamović od 12. do 17. septembra 2014. godine prisustvovao je 7. simpozijumu u Stein am Rhein u Švicarskoj, koji se održavao pod motom ”Skeniranje horizonta”.

Na simpozijumu je učestvovalo 100 osoba iz svijeta biznisa i politike u dobi od 35 -45 godina, koji su imali priliku da se kroz interdisciplinarni i interkulturalni dijalog sa globalnim liderima upoznaju sa najnovijim trendovima u ekonomiji, te prošire horizont kroz bolje razumijevanje ekonomskih, naučnih, političkih, kulturnih i socijalnih izazova koji će imati uticaj na globalnu ekonomiju u narednih 5-10 godina.

Na ovaj način pružena je prilika da se veliki broj vodećih globalnih finansijskih institucija i korporacija upoznaju sa stanjem i perspektivama zemalja Zapadnog Balkana koje su zbog političkih turbulencija i nepostojanja kvalitetnih informacija najvećim dijelom izostavljeni iz strategija vodećih svjetskih korporacija koje su fokus stavile na nova izrastajuća tržišta Kine, Indije, Brazila i Afrike.

Tokom simpozijuma, ključno osoblje korporacija koje je takođe bilo pozvano na simpozijum kao što su:Siemens Schweiz AG,Sika Switzerland AG, Rolls-Royce Power Sytems AG, Roche Singapore Technical Operations Pte Ltd, Oerlikon, Danfoss, London School of Economics and Political Science, ETH Zürich, Wolfsberg, Swiss National Bank, UBS AG, Bank of China, Japan Bank for International Cooperation, Julius Baer, Deutsche Bank AG, Thurgauer Kantonalbank, imalo je priliku da se upozna sa najnovijim ekonomskim trendovima u Bosni i Hercegovini i mogućnostima koje u oblasti saradnje nudi privreda Bosne i Hercegovine, a posebno Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Nažalost, direktna posljedica dugogodišnje političke, ekonomske i socijalne krize u Bosni i Hercegovini i regionu prouzrokovala je skretanje fokusa vodećih svjetskih korporacija sa zemalja Zapadnog Balkana zbog čega je od izuzetne važnosti što prije pokrenuti mehanizme koji bi u pravom svjetlu predstavili ekonomske potencijale i mogućnosti za saradnju kojim zemlje Balkana mogu konkurisati sve brže rastućim azijskim i afričkim ekonomijama u usponu, a što će biti jedan od budućih prioriteta Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.