• OBJAVLJENO: 24.09.2014.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Okončana procedura za otvaranje Internacionalnog univerziteta u Goraždu

IMG_2205

U Islamskom kulturnom centru u Goraždu danas je upriličeno uručenje rješenja o ispunjavanju uslova za osnivanje i početak rada Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Rješenje i licencu za rad osnivačima dr. Emiru Duranoviću i Elmi Brutus uručila je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azra Kuljuh.

Radi se o privatnom univerzitetu koji će biti smješten u prostorijama Islamskog kulturnog centra, a s radom će početi, kako je danas rečeno, 01.novembra 2014.godine.

Prema riječima ministrice Azre Kuljuh, procedura za otvaranje ovog univerziteta je okončana u skladu sa zakonskim propisima.

„Zahvaljujem se Vladi BPK-a Goražde, svim našim poslanicima, Goraždanskom muftijstvu i svima koji su pomogli da dođe do ovoga. Mi smo danas uručili rješenje o otvaranju Internacionalnog univerziteta u Goraždu, što znači da mi otvaramo mogućnost da Goražde postane regionalni centar u smislu razvoja, otvaranjem visokoškolskih ustanova u našem gradu. Za nas je ovo dobitak i čast što ćemo imati jednu ovakvu ustanovu.
Od 2006. godine Kanton je uložio oko 3.900.000 KM za finansiranje dislocirane nastave  sarajevskog i mostarskog univerziteta. Koji su nam rezultati, o tome znaju svi oni koji su upisali ove fakultete u Goraždu i koliko imamo diplomiranih ekonomista i pravnika. Na Mašinskom fakultetu već ove godine imamo neke koji su diplomirali.
Ulaganje koje je imao kanton kako bi izašli u susret mladim ljudima pokazalo se opravdanim. Ovim ćemo nastaviti to da obezbjeđujemo i da se razvijamo u svakom pogledu“-istaknula je ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azra Kuljuh.

IMG_2198

Dobijanjem licence za rad ispunjeni su svi uslovi za početak rada ovog univerziteta.

Kako je danas istaknuo jedan od osnivača dr. Emir Duranović, obezbjeđeni su kadar i oprema, a za početak se očekuje od 50 do 100 studenata koji bi studirali u ovom gradu.

„Vrlo je teško da ćemo ove godine obezbijediti studente sa prostora BiH, ali licenca je izdata da se može studirati i na engleskom i turskom jeziku. Imamo obećanja ljudi i agencija iz Turske koji se bave poslom obezbjeđivanja studiranja za turske studenate da bismo mogli imati između 50 i 100 turskih studenata, koji bi krenuli sa nastavom na turskom jeziku. Bili bismo sretni kada bismo dobili bar jednu grupu studenata za bilo koji studijski program da krenemo sa nastavom na našem jeziku.
Što se tiče kadra, to ćemo pokušati obezbijediti prvenstveno sa ovog područja i BiH, a ukoliko to ne uspijemo onda ćemo obezbijediti kadar iz Turske“- kazao je dr. Emir Duranović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.