• OBJAVLJENO: 26.09.2014.
Održana tradicionalna poljoprivredna manifestacija
„ ZDRAVA HRANA IZ USTIKOLINE“

ZDRAVA HRANA 011

Organizator ove značajne manifestacije je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Foča – Ustikolina a pokrovitelji Vlada BPK i Opština Foča u FBiH – Uručene nagrade najuspješnijim proizvođačima
U opštini Foča u Federaciji BiH održana je tradicionalna izložba poljoprivrednih proizvoda pod simboličnim nazivom „ Zdrava hrana iz Ustikoline“, koja je okupila proizvođače iz Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, ali i šire regije.

Na izložbi su predstavljeni pčelarski proizvodi, voće i voćne prerađevine, povrće i proizvodi od povrća, mlijeko i mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, proizvodi od žitarica.

Nakon što je sve učesnike manifestacije, brojne goste i posjetioce pozdravio načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac, o značaju ove i sličnih manifestacija, te podršci kantonalnih vlasti u njihovoj organizaciji govorio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

ZDRAVA HRANA 019

-Dijelim vaše zadovoljstvo organizacijom, kvalitetom, obimom opravdane proizvodnje. Zdrava hrana je trend, lijek, potreba, brend, kao što je to i genetski modifikovana, hormonom obogaćena hrana. Sajmom mi skromno poručujemo da smo za zdravu hranu, da smo oaza zdrave hrane, da ćemo sve više podržavati, certificirati, podsticati proizvođače zdrave i autohtonih vrsta hrane, te podržavati zapošljavanje u ovim granama poljoprivrede- poručio je premijer BPK Emir Frašto.

-Vi zaista imate mnogo razloga da budete ponosni na sve što radite u oblasti poljoprivredne proizvodnje i u organizaciji ove manifestacije. Proizvodite djevičansku čistu i zdravu hranu i ja sam počastvovan što sam dio ove pozitivne priče – kazao je ovom prilikom prof.dr. Nezir Tanović.

Manifestaciju je zvanično otvorila Sanela Klarić, predsjednica Udruženja „ Green Council“.

ZDRAVA HRANA 022

Predstavnici ove organizacije su održali radionicu u okviru projekta „ Poljoprivreda i ruralni razvoj u službi održivog razvoja“, koji je podržan od njemačke fondacije Henrik Bel ( Henrich Bol).

Tokom izložbe, đacima i nastavnicima Osnovne škole Ustikolina koji su uz đake i profesore Poljoprivredne škole ( SMŠ „ Enver Pozderović“ ) iz Goražda aktivni učesnici manifestacije, predavanje o temi „ Zdravlje i hrana“ održao je mr. Mirsad Hubanić.

U svečanosti otvaranja izložbe poljoprivrednih proizvoda učestvovale su i učenice OŠ „ Ustikolina“.

Najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima organizator je uručio nagrade.

S.K.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.