• OBJAVLJENO: 29.09.2014.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK
Prezentiran projekat OSCE-a „Historija za budućnost“

IMG_2332

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je održan sastanak sa predstavnicima Misije OSCE-a u BiH na kojem je prezentiran projekat pod nazivom „Historija za budućnost: Kroz obrazovanje ka pomirenju“.

Cilj projekta je da se utemelje zajednički principi i standardi u nastavi historije u Bosni i Hercegovini, te da se osigura zajednička osnova znanja, kulture i vrijednosti za sve učenike kako bi se omogućilo poštivanje različitosti i izgradnja razumijevanja na prostoru cijele BiH, ali i šire.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OSCE-a Goran Batinić i Suada Osmanspahić, ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Azra Kuljuh, te direktorica Pedagoškog zavoda i Dika Makota.

Projekat je dosad prošao kroz tri faze – organizovana je međunarodna konferencija u Sarajevu i tri regionalna foruma o ovoj temi, formiran je Odbor za reformiranje nastave iz historije, a  više od 600 nastavnika iz cijele BiH imalo je priliku da se upozna s detaljima projekta, kao i s radom samog odbora.

S obzirom na to da postoji stalna potreba za poboljšanjima u oblasti obrazovanja, resorna ministrica i direktorica Pedagoškog zavoda podržale su ovaj projekat, kao i nastavak saradnje sa Misijom OSCE-a koji je u dosadašnjem periodu dao veliki doprinos razvoju sistema obrazovanja na području BPK-a Goražde.

Rad na ovom projektu trajao je više od tri godine, a početak njegove implementacije očekuje se u narednom periodu.

IMG_2329

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.