• OBJAVLJENO: 24.10.2014.
Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović"
Učenici će imati priliku da jedan dio praktične nastave odsad obavljaju i u školi

IMG_2685

S ciljem stvaranja boljih uslova za obrazovanje učenika, u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu opremljena je radionica za praktičnu nastavu za učenike četvrtog  razreda koji se školuju  za zvanje mašinski tehničar CNC tehnologije.

Radi se o CNC glodalici koja je danas, u prisustvu predstavnika škole i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, predvođenih ministricom Azrom Kuljuh, zvanično puštena u rad.

Stavljanjem u funkciju ove CNC mašine jedan dio praktične nastave učenici će moći obavljati u okviru škole, dok će drugi dio nastave, kao i dosad, obavljati u preduzeću „GINEX“.

U svom obraćanju ministrica Azra Kuljuh poželjela je učenicima i njihovim profesorima puno uspjeha u budućem radu te ukazala na značaj ovakvih aktivnosti i nastojanja da se stvori kvalitetna veza  između obrazovnog sistema i tržišta rada.

„Sada možemo reći da imamo vezu teorije i prakse, a to je pozitivan i dobar iskorak. Prilikom posjete ovoj radionici  početkom godine u razgovoru s direktorom doznala sam da postoji optimizam za njeno stavljanje u funkciju, te da bi ova CNC mašina, zahvaljujući profesorima, inžinjerima i ljudima od struke mogla biti puštena u pogon početkom ove školske godine.

Ovom prilikom želim zahvaliti školskom osoblju i svima drugima koji su pružili stručnu pomoć  da se ovi poslovi završe planiranom dinamikom“ – istakla je ministrica.

Ova škola svake godine postaje sve popularnija za učenike prilikom upisa u srednju  školu iz razloga što je praktična nastava sve dostupnija i ono što učenici uče teoretski imaju priliku vidjeti i u praksi.

„Naša nastojanja su da povežemo teoriju i praksu, odnosno da povežemo školu sa privrednim subjektima. To nam je vodilja i želja. Sve mašine ovdje su u funkciji i sve one rade. Znamo kakave su potrebe goraždanske privrede i ono što smo sebi postavili za cilj – da ovu CNC mašinu stavimo u pogon kako bi naši vrijedni učenici iz ove škole izašli s adekvatnim znanjem, mislim da ćemo u tome uspjeti“ – kazao je direktor Srednje stručne škole Muhamed Pleh.

Radi se o mašini koja je namjenski rađena za obuku učenika u radionicima ili kabinetima i učenici imaju mogućnost da na ovoj mašini vježbaju sve moguće operacije, a da pri tome nisu u opasnosti da budu povrijeđeni.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.