• OBJAVLJENO: 27.10.2014.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde
Prezentiran izvještaj o radu za devet mjeseci

Press-konferencija MUP BPK-a Goražde

U Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK-a Goražde danas je održana press-konferencija na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu ministarstva za prvih devet mjeseci ove godine.

Stanje sigurnosti na području BPK-a Goražde ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, a to se, kako ističu resorni ministar Osman Subašić i komesar Uprave policije Ešef Hurić, može zahvaliti angažmanu svih uposlenih u ovom ministarstvu.

Prema riječima komesara Hurića, na području BPK-a, u odnosu na prošlu godinu zabilježen je pad registrovanih krivičnih djela iz oblasti kriminaliteta. U periodu od devet mjeseci registrovano je 109 krivičnih djela, što predstavlja smanjenje od 8,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.  Nakon operativnog rada i preduzimanja istražnih radnji po uputama i naredbama nadležnih tužilaštava, službenici Uprave policije rasvijetlili su 64,22 posto registrovanih krivičnih djela, te nadležnim tužilaštvima uputili 70 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 100 lica. Najveći broj registrovanih krivičnih djela odnosi se na krivična djela protiv imovine (38,5 posto), zatim na krivična djela protiv zdravlja ljudi (15,6 posto) te na krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa (12 posto).

Među prekršiocima je registrovano osam maloljetnika te 49 lica povratnika u vršenju krivičnih djela. Ukupan broj prekršaja u odnosu na prošlu godinu manji je za 24,3 posto.

Stanje javnog reda i mira ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, posebno ako se u obzir uzme da je u  u ovom periodu registrovano 10 protestnih okupljanja, 26 javnih skupova, održavanje festivala u sve tri općine, te brojni predizborni skupovi na kojima nisu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira.

Kad je riječ o bezbjednosti saobraćaja, u prvih devet mjeseci registrovano je 60 saobraćajnih nezgoda, što je za 22 posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja, najviše je registrovanih saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom (66 posto), saobraćajnih nezogda s težim i lakšim povredama (30 posto), te dvije saobraćajne nezgode  u kojima su dva lica smrtno stradala.

S ciljem održavanja povoljnog bezbjednosnog stanja na području BPK-a Goražde, na konferenciji je predstavljen i plan mjera za naredni period.

Kako ističe policijski komesar, službenici Uprave policije će pojačati operativni rad i potrebne istražne radnje po uputama nadležnih tužilaštava s ciljem rješavanja neriješenih krivičnih djela s akcentom na krivična djela koja su izvršili nepoznati počinioci. Posebna pažnja će se posvetiti  saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona, a bit će pojačane i aktivnosti na rasvijetljavanju krivičnih djela iz oblasti privrednog i finansijskog kriminala, te zloupotrebe opojnih droga.

„I pored kadrovske nepopunjenosti i materijalnih  problema koji datiraju već duže vrijeme, Uprava policije je uspjela da održi stanje sigurnosti na zadovoljavajućem nivou. Zahvaljujući zalaganju svih uposlenih, stanje bezbjednosti je dobro i u narednom periodu treba težiti što boljem i efikasnijem radu policije – kazao je ministar Subašić i dodao da će ovo Ministarstvo uložiti napore kako bi se osigurala dodatna edukacija za što veći broj policijskih službenika, te stvorili što bolji materijalno-tehnički uslovi za rad policije.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.