• OBJAVLJENO: 27.11.2014.
Održavanjem Okruglog stola o temi „Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje na tržištu radne snage u Goraždu“ i predstavljanjem ključnih preporuka za razvoj sistema obrazovanja odraslih u BPK Goražde, obilježeno 18 godina uspješnog rada Agencije za lokalne razvojne inicijative - ALDI
USPJEŠAN „ GORAŽDANSKI MODEL“ PREKVALIFIKACIJE U CILJU POVEĆANJA ZAPOSLENOSTI

DSC_0965

Na okruglom stolu o temi „Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje na tržištu radne snage u Goraždu“ prezentiran i Prijedlog javnih politika, odnosno Preporuke za buduće aktivnosti – Zbog uspješnih rezultata u prekvalifikaciji i izradi Zakona o obrazovanju odraslih, u javnosti se već govori o „ goraždanskom modelu“ u ovoj oblasti.

Projekat „Smanjenje disbalansa između ponude i potražnje za radnom snagom i poboljšanje sposobnosti, konkurentnosti i zapošljavanja radne snage u Goraždu“ finansiran je od strane Evropske unije i ima za cilj stručno osposobljavanje nezaposlenih lica registrovanih na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK, kako bi im se omogućilo lakše zapošljavanje.

-Jedan od ključnih rezultata projekta, jeste da je kroz proces stručno-teorijske obuke 197 polaznika uspješno osposobljeno i certificirano za poslove šivač autopresvlaka, metalostrugar, CNC operater i plastičar, od čega je njih 62 nakon uspješno završene obuke zaposleno u proizvodnim kompanijama koje posluju na području BPK Goražde. Pored toga, certificirano je znanje 134 osobe koje su zaposlene u kompanijama namjenske industrije u BPK Goražde. Od ukupno 331 osobe koja su dobile certifikat, bilo je 185 polaznika do 30 godina starosti, a preko 30 godina starosti 145 polaznika obuke.Od ukupno 331 osobe koje su dobile certifikat, 43 % je žena -kazala je, između ostaloga, tokom prezentacije predstavnica ALDI-ja Meliha Gačanin.

O značaju samog projekta na povećanju zapošljivosti radne snage u BPK Goražde, te jačanju saradnje svih ključnih aktera u ekonomskom razvoju kantona, pored predstavnika ALDI–a, govorili su ministar za privredu BPK Demir Imamović, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo, direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Admir Kurtović, Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde te drugi saradnici i partneri u projektu.

DSC_0977

Na okruglom stolu prezentirane su preporuke koje je sačinio ALDI, a koje se tiču daljih koraka u ovoj oblasti.

Čestitke ALDI-ju i partnerima u projektu uputili su premijer BPK-a Goražde Emir Frašto i predsjednik Privredne komore BPK-a Goražde Dževad Terović.

O značaju donošenja Zakona o obrazovanju odraslih govorio je Amir Duhović, stručni saradnik u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

ALDI-jeva izvršna direktorica Vildana Drljević uručila je zahvalnice institucijama i preduzećima koji su doprinjeli uspješnom ostvarivanju ciljeva projekta, te je pozvala novoizabrane zastupnike u Skupštini BPK Goražde da prva aktivnost u njihovom mandatu bude usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih BPK Goražde, te da u partnerstvu sa nevladinim sektorom nastave slične aktivnosti u cilju pružanja podrške stranim i domaćim investitorima, čime će se dati značajan doprinos ubrzanom ekonomskom razvoju Gornje-drinske regije.

S.T. , S.K.

DSC_0981

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.