• OBJAVLJENO: 26.01.2015.
Delegacija BPK Goražde posjetila Fond za zaštitu okoliša FBiH  i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Obećana podrška za realizaciju projekata u BPK u 2015.godini

IMG_20150123_110824

Delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođena premijerom Emirom Okovićem, posjetila je u petak 23.januara Fond za zaštitu okoliša FBiH i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U sastavu ove delegacije, pored premijera bili su ministri privrede i obrazovanja, Esed Radeljaš i Damir Žuga, načelnici općina Foča i Pale u FBiH, Zijad Kunovac i Asim Zec, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović i direktor firme “Pobjeda Rudet” Hasan Đozo.

Na odvojenim sastancima razgovarano je o mogućim investicijama i projektima u 2015. godini na području BPK Goražde.

Tokom posjete Fondu za zaštitu okoliša FBiH direktoru Safetu Harbinji predstavljeno je niz projekata koji se mogu realizovati kroz sufinansiranje, poput utopljavanja škola, kantonalnih institucija i potkrovnih stanova, jačanja kapaciteta komunalnih preduzeća kao i podrške za treću fazu projekta pročišćavanja otpadnih voda u industrijskoj zoni Pobjeda, u iznosu od 350.000 KM koji bi se trebao realizovati u ovoj godini.

Također, razgovarano je i o mogućnosti realizacije projekta škole u prirodi u Fočanskoj Jabuci, drugoj i trećoj fazi utopljavanja OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” (nabavka termostata i termoizolacije krova) te o projektu utopljavanja osnove škole u Prači.

IMG_20150123_110852

Prema riječima direktora Safeta Harbinje, Fond za zaštitu okoliša FBiH raspolaže sa oko 80 miliona KM i okviru svojih nadležnosti spreman je u stopostotnom iznosu finansirati izradu projekata. Odnedavno je registriran i pozicioniran ured Fonda u Briselu, što će umnogome poboljšati komunikaciju i dostupnost projektima Evropske unije i njenim predpristupnim fondovima.

Istaknuto je da Fond ima veoma dobru saradnju i sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH te je skrenuta pažnja da se prate javni pozivi Fonda koji bi trebali uskoro biti objavljeni kako bi se na vrijeme apliciralo.

Ocijenjeno je takođe da je dosadašnja saradnja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i njegovih lokalnih zajednica sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH bila dobra, a ubuduće trebala bi biti još bolja kroz realizaciju mnogobrojnih projekata.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.