• OBJAVLJENO: 26.01.2015.
Sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde sa poslanicima i delegatima u Parlamentu FBiH
Dogovoren jedinstven nastup prema višim nivoima vlasti

IMG_4157

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković okupio je danas poslanike i delegate u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije iz BPK Goražde na zajedničkom sastanku, kojem su pored ministara u Vladi BPK prisustvovali predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća i načelnici općina Goražde, Foča i Pale u FBiH Muhamed Ramović, Nijaz Kunovac i Asim Zec.

Sastanak je organizovan s ciljem dogovora oko jedinstvenog nastupa po svim pitanjima od interesa za ovaj kanton, a posebno s ciljem što boljeg pozicioniranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prilikom izrade Budžeta  Federacije BiH.

„Svjedoci smo da što se tiče pozicije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u odnosu na Dom naroda i Predstavnički dom, da naš Kanton nije odavno bolje stajao. Danas, na prvom sastanku probali smo utvrditi način našeg budućeg rada, prije svega u segmentu zajedničkog nastupanja, te obećali pomoć Vlade u svim segmentima. Razriješili smo i par određenih , tehničkih stvari u pogledu stručnog pripremanja materijala za nastup naših delegata na federalnom nivou.

Tu smo uključili i načelnike općina i zaista smo na putu one sinergije koju otprilike pokušavamo da projeciramo i postignemo“- riječi su premijera BPK-a Emira Okovića.

IMG_4159

Pored granta, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona od viših nivoa vlasti očekuju podršku u dobivanju kreditnih sredstava za opremanje Kantonalne bolnice, kao i podršku u realizaciji drugih veoma bitnih projekata za ovaj kanton. Takođe, očekivanja su da od 16 ministara u Vladi FBiH  jedan ministar bude s područja ovog Kantona.

„Naš cilj je da već u startu obezbijedimo podsticaj, odnosno grant s nivoa F BiH, i mislim da ćemo čim prije održati sastanak o toj temi kako bi omogućili da obezbijedimo grant koji je bio u nivou proteklih godina.

Sigurno pet delegata u Domu naroda Parlamenta F BiH od 58 ljudi može uraditi dosta, kao i tri poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH. Bitno je da su danas bili prisutni i načelnici jedinica lokalne samouprave Goražda, Prače i Ustikoline te ministri. Cijenim da ćemo imati izuzetnu saradnju i da ćemo na mnogim projektima, prije svega kroz resorna ministarstva, u Vladi F BiH omogućiti bitan prolaz „-kazao je delegat u Domu naroda Federacije BiH Mustafa Kurtović.

IMG_4160

I poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Salem Halilović slaže se da je ovaj sastanak došao u pravo vrijeme kada su u toku izrade budžeta općina u sastavu BPK Goražde i Budžeta F BiH.

„Ovo je trenutak da se i lokalne zajednice i naš kanton u budžetu F BiH pozicioniraju kvalitetno. Želio bih da istaknem zadovoljstvo s posjetom Vlade općinama u sastavu kantona, jer ipak se život odvija u lokalnim zajednicama. Vidi se nastojanje premijera i Vlade kantona da uspostave saradnju i kvalitetno pomognu općinama u ovoj budžetskoj godini. To će biti jedna vrsta rasterećenja Vladi kantona da može nastupati prema većim nivoima vlasti. Mi smo svakako tu sa iskustvom koje imamo da pomognemo. Kanton je u veoma složenoj situaciji i ukoliko ne budemo jedinstveni, vrlo teško ćemo doći do sredstava sa nivoa F BiH, a zajedno možemo puno više“ –ističe Salem Halilović.

Podršku današnjem dogovoru iskazala je i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, koja je uz premijera bila inicijator ovog sastanka. Nema sumnje da će poslanici i delegati u oba doma federalnog Parlamenta imati značajnu pomoć zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, kako bi se postigao jedan od najbitnijih ciljeva, zajednički rad za dobrobit svih građana Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.