• OBJAVLJENO: 26.01.2015.
Obilježen 26.januar, Dan sjećanja i Dan prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu

za naslovnu...

Dvadeset šestog januara u Goraždu su obilježeni  Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, Dan prvog oslobođenja Goražda i Dan mjesne zajednice Goražde I.

Građani i građanke Goražda, kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona i općina u njegovom sastavu , odali su počast svim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu i pripadnicima partizanskih jedinica koje su zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od novembra 1941. – 26. januara 1942.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca, na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima” i partizanskom spomen obilježju/ groblju u Kolijevkama, uz spomen obilježje na mostu Alije Izetbegovića, članovi Vijeća mladih izveli su prigodan perfomans, a  potom se prisutnima obratio načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi i ne ponovi.

O važnosti  26.januara  govorio je i dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH – ”Ljudi koji zaborave svoju historiju u prilici su da im se ta historija ponovi. Ono što se nama ponovilo iz Drugog svjetskog rata desilo se u periodu 1992.-1995. i to nam nije bila dovoljna škola i danas nismo u stanju da na određeni način zajednički provodimo one aktivnosti koje bi bile neophodne da se BiH izgradi kao jedinstvena cjelina, prava država „ – kazao je Nakaš.

Nakon prigodnih obraćanja, ceremonija je nastavljena uz bacanje 74 ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1942. godine.

26. januar ujedno je i Dan Mjesne zajednice Goražde I, te je u sklopu programa obilježavanja u prostorijama ove mjesne zajednice organizovan prijem u okviru koga je predsjednik Savjeta MZ Goražde I Uzeir Živojević poželio dobrodošlicu prisutnima ukazavši na projekte i aktivnosti mjesne zajednice u protekloj godini, a govorio je i o planovima za tekuću godinu.

S.K.

2 (1)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.