• OBJAVLJENO: 26.02.2015.
Press konferencija Organizacionog odbora Vlade BPK-a Goražde
Predstavljen Program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

IMG_4940

Predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde na čelu s premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem danas su održali press konferenciju na kojoj su najavljeni sadržaji koji će se realizovati u sklopu Programa obilježavanja ove manifestacije na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Program obilježavanja započet će već sutra održavanjem historijskog časa u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde, te dodjelom nagrada učenicima koji su ostvarilii najbolje rezultate na takmičenju u literarnom i likovnom stvaralaštvu organizovanom povodom Dana nezavisnosti. Za sutra je takođe planirano održavanje pozorišnih predstava za djecu u sve tri općine BPK-a, kao i Javna tribina pod nazivom „Sjećanja 1991-1995.“ koja će se održati u Maloj sali Centra za kulturu.

U subotu, 28.02.2015. godine planiran je odlazak planinara BPD „Goražde-Maglić“ na pohod „Grebak – put života“, cjelodnevni rukometni turnir za dječake, otvaranje Univerzalne škole sporta, učenje hatma dove za sve šehide u BiH u džamiji „Šehidija“ u Vitkovićima te promocija knjige „sportskivremeplov.ba“.

Premijer BPK Emir Oković pozvao je građane da učesvuju u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, te iskazao zahvalnost predstavnicima lokalnih zajednica i Muftijstva goraždanskog koji su kao dio vladinog Organizacionog odbora dali doprinos u organizaciji ove manifestacije.

Obilježavanje centralnog dijela manifestacije sa svečanom akademijom održat će se u nedjelju 01.03.2015. godine.

– Namjera Organizacionog odbora, bila je da se različitim aktivnostima kulturnog, historijskog, vjerskog i sportskog sadržaja da akcenat i ukaže na značaj 1. marta, kao jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH. Željeli smo ponuditi raznovrsne sadržaje kako bismo sve kategorije stanovništva zainteresovali za ove aktivnosti i pozvali ih da u što masovnijem broju prisustvuju ovim aktivnostima. Veoma nam je bitno i da se mlade generacije upoznaju sa značajem ovog datuma – istakla je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde.

Detalje Programa obilježavanja predstavio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga. Posebnu zahvalnost ministar je iskazao Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića te učenicima i direktorima goraždanskih srednjih škola koji su učestvovali u akciji uređenja izletišta i spomen obilježja „Rorovi“ u Goraždu na kojem će se ove godine realizovati dio aktivnosti na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

– Procjena je Vlade da će na direktan ili indirektan način učešće u obliježavanju ovog datuma na području BPK-a Goražde uzeti veliki broj učesnika. Program ima svoj kulturni, edukativni, sportski i vjerski sadržaj i vjerujem da će građani svojim učešćem dati doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma za BiH – istakao je na press konferenciji  ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga.

Ministar za boračka pitanja Zijad Briga pozvao je pripadnike boračke populacije da prisustvuju planiranim sadržajima na obilježavanju 1. marta, a posebno aktivnostima koje baštine tradiciju oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti u Goraždu će u nedjelju 01.03.2015. godine biti održana i noć profesionalnog boksa.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u BPK završava Tradicionalnim šahovskim turnirom koji će se održati u utorak 03.03.2015. godine.

IMG_4930

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.