• OBJAVLJENO: 23.03.2015.
Sastanak članova Partnerske grupe na izradi Strategije razvoja BPK-a 2016-2020.
Završen najobimniji dio posla na izradi Kantonalne razvojne strategije

IMG_5713

U organizaciji Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, UNDP-a i konsultantske kuće INNOVA iz Sarajeva kao partnera na izradi Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2016-2020. godina, u Goraždu je danas održana prezentacija onoga što je dosad urađeno na izradi ovog razvojnog dokumenta.

Uz predstavnike kantonalnog Koordinacionog tijela za izradu strategije i lokalnih institucija, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Kad je riječ o izradi strategije, trenutno se nalazimo u fazi koja podrazumijeva uključivanje što šire javnosti u ovaj proces – od predstavnika privrednog i nevladinog sektora do samih građana. Planirano je da se donošenje strategije odvija kroz jedan participativan pristup, jer smatramo da se radi o dokumentu u koji javnost mora imati uvid. Strategija će pokazati u kojem pravcu je poželjno da idemo, pokazati koje su naše komparativne prednosti, a u okviru raspoloživih finansijskih sredstava, mi ćemo realizovati one programe i mjere koji mogu doprinjeti postizanju ciljeva iz ove strategije – kazao je premijer Emir Oković.

U UNDP-u ističu da bi strateško planiranje i strateški pristup razvoju u skladu s općeprihvaćenom metodologijom, trebali biti osnov razvojnih aktivnosti na svim nivoima vlasti u BiH.

IMG_5717

– Trenutno realizujemo ove aktivnosti u devet kantona FBiH i preko 40 opština. Radimo sa domaćim akterima, kreiramo strategije i podržavamo njihovu implementaciju. Što se tiče kantonalnog nivoa u FBiH, završena je izrada dvije razvojne strategije – Unsko-sanski kanton i Hercegovačko-neretvanska županija. U sedam kantona, uključujući i Bosanskopodrinjski, započeli smo proces izrade i završili najobimniji dio posla, a to je izrada strateške platforme u okviru koje smo snimili stanje, izvukli zaključke i inicijalno definirali pravce budućeg razvoja – pojasnio je savjetnik za razvoj pri UNDP-u BiH Nasir Nalić.

Ovaj strateški dokument uključuje četiri oblasti, a to su ekonomski razvoj, društveni sektor, zaštita okoliša i javna administracija.

Nakon ove faze, slijede aktivnosti na izradi ključnog dijela strategije koja podrazumijeva izradu konkretnih programa i mjera koji će biti njen sastavni dio.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.