• OBJAVLJENO: 26.03.2015.
NEKADAŠNJI ENGLESKI VOJNICI  DONIRALI 25.000 FUNTI GORAŽDANSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI „ FAHRUDIN FAHRO BAŠČELIJA“

britanci u GZ 008

Moris Evlin Bufton ( Maurice Evlyn Bufton) bio je 1994.godine pripadnik  engleskog kontigenta snaga UNPROFOR-a u Goraždu –  U čast četiri poginula britanska vojnika njihove  kolege i članovi atletskog kluba „ Goražde“ istrčali na području Općine Goražde „ Maraton sjećanja“ u dužini 41 kilometra – Osnovnoj školi  „ Fahrudin Fahro Baščelija“ uručena donacija u iznosu od 25.000 funti za opremanje modernog kabineta za engleski jezik i sportskog igrališta

Moris Evlin Bufton je sa suprugom Džoan i sinovima Montijem i Sajmonom, te kolegama došao u Goražde, kako kaže, sa iskrenom radošću jer je sreo stare prijatelje. Moris, njegove kolege i članovi Atletskog kluba „ Goražde“ istračali su „ Maraton sjećanja“ čime su odali počast engleskim vojnicima koji su poginuli vršeći službu u sastavu engleskog kontigenta UNPROFOR-a u Goraždu 1994.godine. Nakon maratona, prijatelji iz Engleske su OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu uručili donaciju vrijednu 25.000 funti. Susret sa prijateljima iz Goražda bio je dirljiv, sa puno emocija.

-Kao pripadnik britanskog kontigenta UNPROFOR-a u Goraždu sam 1994.godine kontrolisao sve patrole na desnoj obali rijeke Drine.Ovdje sam stekao puno prijatelja. Izgubili smo nažalost četvoricu naših vojnika, četvoricu sjajnih mladića. Prije dvije godine,  opet sam došao u Goražde kako bismo ponovo postavili spomen ploče za njih.

Zadnjeg dana naše posjete pozvani smo u Osnovnu školu „ Fahrudin Baščelija“. U školi su za nas organizovali priredbu. Đaci su nam pjevali da nam se i tako zahvale za ono što smo učinili za Goražde. Nas je to duboko dirnulo. Tada sam upitao direktoricu škole- šta možemo učiniti za đake, za školu i dobio sam odgovor da imaju potrebu za savremenim kabinetom engleskog jezika. Rekao sam, dobro, a poslije izlaska iz škole vidio sam da djeca trebaju i školsko igralište. I riješili smo da  naše pomoć bude usmjerena u te svrhe. Nadamo se da ćemo makar malo pomoći đacima .

Odlučio sam prije dvije godine da u čast poginulih britanskih vojnika i u čast Goražda istrčimo ovaj maraton. U toku trke nije bilo lako, ali kada smo dolazili u centar grada i kada su nas na gradskom mostu dočekali  dječaci i djevojčice sa velikim osmjesima i pridružili nam se – bio sam presretan.  I sve bih opet prošao samo zbog tog momenta – rekao je Moris ovom prilikom.

-Iz vremena rata, vidio sam u Goraždu dobre i izuzetno snažne ljude koji su, iako su se suočavali sa terorom i mnogo poteškoća, ostajali uspravni. Sjećam se i da sam išao u Ilovaču, gdje su mi ljudi, iako praktično nisu imali ništa, uvijek davali sveži hljeb. Sjećam se nevjerovatne snage bosanskog naroda i sjećam se mojih vojnika. Ja sam tada bio mlad oficir i bila mi je čast služiti mojim vojnicima – prisjeća se Moris.

Dobrodošlicu Morisu i njegovim kolegama uputili su premijer BPK Goražde Emir Oković i pomoćnik načelnika Općine Goražde Sanid Zirak, a za izuzetno vrijednu donaciju zahvalila se direktorica škole Ediba Bećirević-

-Sa radošću smo dočekali naše drage prijatelje, humanitarce iz Engleske. Sve što su obećali prije dvije godine, oni su ispunili. Hvala im u ime škole, đaka, uposlenika, u ime grada. I na ovaj način se iz Goražda šalje poruka prijateljstva i mira – kazala je Bećirević.

S.Klisura

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.