• OBJAVLJENO: 26.03.2015.
Skupština BPK- a Goražde i Misija OSCE-a BiH
Održana prezentacija prvog Vodiča za poslanike u kantonalnoj Skupštini

IMG_5744

U organizaciji Kolegija i Stručne službe Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu je danas održana prezentacija Vodiča za poslanike u Skupštini BPK-a Goražde.

Vodič sadrži sve bitne informacije o ustrojstvu i načinu rada Skupštine, njene Stručne službe, kao i informacije o pravima i dužnostima poslanika.

Ovo je prvi put da poslanici u Skupštini BPK-a imaju jedan ovakav vodič koji je izrađen u okviru Projekta edukacije poslanika kojeg podržava Misija OSCE-a BiH.

– Cilj projekta je da se izvrši dodatna edukacija i usavršavanje poslanika u Skupštini BPK-a. Prvi korak u realizaciji ovog projekta bila je izrada Vodiča za poslanike koji je veoma koristan jer su u njemu sumirani svi zakonski i podzakonski akti, kao i sve ono što je bitno za rad poslanika – pojasnila je predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća.

Vodič je pripremila Stručna služba kantonalne Skupštine uz podršku OSCE-a.

– Misija OSCE-a pomaže u izgradnji kapaciteta, odnosno u osnaživanju skupština. Cilj nam je pomoći poslanicima koji su izabrani po prvi put da dobiju neka uvodna znanja za njihov rad da bi što efikasnije,  produktivnije i na zadovoljstvo svih građana obavljali svoj rad u toku mandata za koji su izabrani – kazao je službenik za demokratski razvoj pri OSCE-u Željko Vukanović.

Podršku saradnji Skupštine i OSCE-a iskazala je i Vlada BPK-a Goražde, a ministar za finansije Nudžeim Džihanić kazao je da će Vlada i u budućem periodu podržati sve projekte koji imaju za cilj da unaprijede rad izvršne i zakonodavne vlasti na području ovog kantona.

Vodiče za poslanike ranije su dobile i skupštine nekoliko drugih kantona u FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.