• OBJAVLJENO: 06.04.2015.
Ministarstvo za privredu i UO Udruženja poslodavaca BPK-a
Razgovarano o planovima subvencioniranja privatnog sektora u 2015. godini

100_7758

Ministar za privredu Esed Radeljaš danas je održao sastanak sa predstavnicima Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a razgovarano je o donošenju Programa utroška sredstava sa ekonomskog koda „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima“ za 2015. godinu.

Na ime subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima u ovoj godini planirana su sredstva u  ukupnom iznosu od 150.000,00 KM.

– Volio bih da su ova sredstva mnogo veća, a ubuduće ćemo i na tome raditi. Želja nam je da čujemo mišljenje poslodavaca i danas smo došli do zaključka da ovim sredstvima treba pomoći male privrednike i dati im vjetar u leđa kako bi mogli dodatno poboljšati to što rade i uposliti veći broj radnika – kazao je ministar Radeljaš.

On je istakao i da je jedan od ciljeva sastanaka koji se održavaju sa predstavnicima različitih sektora u privredi i to da se vidi opravdanost ovakvog subvencioniranja te osigura da ta sredstva budu namjenski utrošena.

Predstavnici poslodavaca složili su se da subvencije ove godine trebaju biti usmjerene na poboljšanje stanja u oblasti male privrede.

– Pošto su sredstva relativno mala, predstavnici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca bili su jednoglasni u tome da ta sredstva treba rasporediti na ona preduzeća kojima je potrebno  subvencioniranje kamata, nabavka mašina i sl., odnosno cilj je da se obezbijedi održivost malih preduzeća –  pojasnio je sekretar udruženja Adnan Bukva.

Predstavnici poduzetnika su informisani i da Vlada BPK-a i resorno ministarstvo realizuju aktivnosti na aktiviranju revolving kreditne linije namijenjene malim privrednicima s područja BPK-a kako bi im se omogućilo da pod što povoljnijim uslovima osiguraju potrebna sredstva za rad.

Osim o načinu raspodjele subvencija, razgovarano je i o problemima u radu privatnih preduzeća i poduzetnika s ciljem da se definišu koja su to pitanja koja treba riješiti kako bi se osigurala održivost ovog sektora i očuvala radna mjesta na kojima je uposlen značajan broj radnika.

S tim u vezi istaknuto je da će prijedlozi i sugestije za poboljšanje stanja u ovoj oblasti posebno biti uzete u obzir prilikom planiranja za naredne godine kako bi se stvorile pretpostavke ne samo za očuvanje, već i za rast i razvoj privatnog sektora i poduzetništva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.