• OBJAVLJENO: 10.04.2015.
Premijer BPK-a Goražde
Donošenje novog Zakona o Vladi jedna je od mjera unaprjeđenja rada javne uprave

IMG_5828

Na današnjem nastavku 11. redovne sjednice, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je Nacrt zakona o Vladi BPK-a Goražde.

Premijer BPK-a Emir Oković istakao je da će pitanje unaprjeđenja rada javne uprave biti jedan od prioriteta Vlade, a donošenje ovog zakona jedna je od aktivnosti koja će se realizovati s tim ciljem.

– Budući da je važeći Zakon o Vladi donesen 2003. godine, da je praksa u njegovoj implementaciji pokazala određene nedostatke i da je postojala potreba njegovog usklađivanja sa Okvirnim zakonom o organizaciji organa uprave, mi smo se odlučili za donošenje novog zakona. Takođe, pratimo i druge trendove u segmentu unaprjeđenja rada javne uprave, prije svega u dijelu poboljšanja kompetencija javnih funkcionera, tako da su sada i za ministre postavljeni određeni uslovi za obavljanje preuzetih dužnosti. To se prije svega odnosi na visoku školsku spremu, koja mora biti odgovarajućeg smjera u odnosu na resor u kojem određeni ministar radi. Novina je i radno iskustvo potrebno za različite poslove, a radi se o najmanje tri godine radnog iskustva – pojasnio je premijer Oković.

Novim zakonom predviđeno je regulisanje i drugih pitanja, kao što su telefonske sjednice Vlade, te otklanjanje uočenih nedostataka kao što je to bilo u slučaju tehničkog mandata Vlade prilikom provedbe izbornih rezultata.

Njegovim donošenjem takođe će se se stvoriti pretpostavke za provođenje ostalih mjera u oblasti unaprjeđenja rada javne uprave, kao što su izmjene Poslovnika o radu Vlade, izmjene u vezi radno-pravnog statusa izabranih funkcionera i sl.

U oblasti javne uprave, Vlada je donijela i novu Uredbu o načinu izrade i dostavljanja propisa.

– Riješili smo da napravimo poboljšanja i uvedemo nove metode i u ovom segmentu. U procesima reforme javne uprave postoji određena metodologija za unaprjeđenje kvaliteta koja podrazumijeva jedinstvenu tehniku izrade propisa, obavezu konsultovanja civilnog društva ili Ekonomsko-socijalnog vijeća kad se radi o propisima iz određene oblasti, što će zasigurno uticati na donošenje kvalitetnijih propisa – kazao je premijer.

Vlada je nedavno utvrdila i Nacrt zakona o javnim priznanjima BPK-a Goražde.

– Smatramo da postoji potreba za donošenjem ovog zakona, jer postoje ličnosti i ljudi koji su dosta uradili za ovaj kanton i na ovaj način želimo stvoriti normativni okvir da iskažemo javnu zahvalnost takvim ljudima. Ovo nije propis koji će opteretiti budžet jer znamo da su takva priznanja simbolična, ali ona, sasvim sigurno, stvaraju određene efekte – istakao je premijer.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.