• OBJAVLJENO: 13.04.2015.
Press konferencija ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Bosansko-podrinjski kanton bi uskoro trebao dobiti Zakon o obrazovanju odraslih

IMG_6220

Vlada BPK-a Goražde utvrdila je i skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih BPK-a Goražde.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas je govorio o ovom zakonu, čija  je priprema trajala više od dvije godine.

– Treba naglasiti da je pitanje obrazovanja odraslih dosad bilo regulisano kroz svega dva člana Zakona o srednjoj školi. Tržište rada nas je uslovilo da to pravno detaljnije uredimo, a sve s ciljem osiguranja pretpostavki za visokokvalitetnu stručnu obuku i obrazovanje odraslih koji za direktan cilj imaju smanjenje nezaposlenosti te razvoj društva zasnovanog na znanju, održivom razvoju, evropskim vrijednostima i socijalnoj koheziji – kazao je ministar Žuga.

U prijedlogu zakona definisani su očekivani efekti i ciljevi njegove primjene, a to su, prije svega, smanjenje stope nezaposlenosti i promocija cjeloživotnog učenja.

– Ovaj zakon donosi mogućnosti i za otvaranje ustanova za obrazovanje odraslih koje imamo i u drugim kantonima, tako da ćemo u narednom periodu stvoriti pretpostavke da građani zbog obrazovanja za određenu školsku spremu više ne moraju odlaziti u drugi kanton, entitet ili van BiH, a otvorit će se i mogućnost da drugi, zbog obuke i obrazovanja, dođu u naš kanton – istakao je ministar.

Zakonom su propisana četiri oblika obrazovanja odraslih – formalno obrazovanje, koje se realizuje u verifikovanim javnim ili privatnim ustanovama, neformalno obrazovanje, koje označava organizovane procese učenja na osnovu posebnih programa, informalno učenje koje predstavlja proces samostalnog sticanja znanja i vještina i samousmjereno učenje u kojem se proces učenja uspostavlja bez neposredne pomoći drugih.

Resorni ministar je izrazio nadu da će Skupština BPK-a zakon usvojiti u što kraćem roku, te iskazao zahvalnost nevladinim organizacijama koje su dale doprinos u njegovoj pripremi.

Nakon usvajanja Zakona o obrazovanju odraslih, Bosansko-podrinjski kanton Goražde će biti treći kanton u FBiH u kojem će obrazovanja odraslih biti zakonski regulisano.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.