• OBJAVLJENO: 15.04.2015.
Obilježen  15.april - Dan Armije RBiH u BPK Goražde
Armija je imala častan zadatak u odbrani međunarodno priznate države BiH

IMG_6267

Centralana svečanost obilježavanja 23.godišnjice Armije R BiH i 10.godišnjice 2.Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u BPK Goražde upriličena je danas na spomen obilježju „Goražde-grad heroj svojim braniocima“.

Polaganjem cvijeća i  učenjem fatihe odata je počast svim braniocima koji su svoje živote dali za odbranu naše zemlje. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a Goražde, goraždanskog Muftijstva, te predstavnici Oružanih snaga BiH i udruženja koja okupljaju boračku populaciju.

IMG_6271

Nakon odavanja počasti, u povodu ovog značajnog datuma u historiji Bosne i Hercegovine prigodnim govorima prisutnima su se obratili premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

U svom obraćanju, uz čestitke svim pripadnicima Armije R BiH, premijer Emir Oković govorio je o njenom značaju za odbranu kako ovih prostora, tako i cijele države BiH od neviđene agresije koja nas je zadesila u periodu 1992-1995.godina.

IMG_6284

„Svi znamo da odrednica svake države jesu oružane snage, a Armija RBiH je bila oružana snaga koja je imala častan zadatak da odbrani međunarodno priznatu državu BiH u najtežim trenucima moderne BiH. Kad kažem moderne, mislim na jednu zaista blisku prošlost koju smo svi zajedno prošli. Ta teška vremena, možda smo najviše osjetili mi na ovim prostorima te smatram da smo shvatili da je u osnovi i zadatku Armije RBiH bilo očuvanje slobode i jednakosti kao univerzalne vrijednosti. To je nešto čega moramo biti svjesni, boriti se i nastojati da se ta činjenica ne iskrivi“-kazao je premijer BPK Goražde.

„Dan armije RBiH jedan je od najvećih praznika naše države. Na današnji dan udareni su temelji Armije koja je u narednom periodu izrasla u jednu respektabilnu vojnu silu koja je činila neviđeni podvig suprotstavljajući se daleko nadmoćnijem i opremljenijem agresoru,  kako bi   uspjela da zaštiti živote građana i državu BiH“ – kazao je u svom obraćanju ministar za boračka pitanja BPK Goražde Zijad Briga.

IMG_6280

On je naglasio da zahvaljujući žrtvama koju su Armija BiH i svi njeni pripadnici podnijeli u toku agresije danas imamo slobodu i državu BiH koju ćemo zajedno nastaviti u miru da gradimo i izgradimo u jednu modernu i savremenu državu. Do 14.aprila samorganizovane jedinice branile su svaka svoju ulicu, selo, zaseok, planinu i brdo, a nakon ovog datuma sve dotadašnje vojne formacije objedinjene su pod jedinstvenu komandu Oružanih snaga BiH, odnosno Armiju Republike BiH. Pod jedinstvenu komandu stavljene su i jedinice policije i Teritorijalne odbrane, a reorganizacijom i formiranjem većih taktičkih sastava ranga brigade, a kasnije korpusa nastala je Armija BiH.

„Svi oni koji državu BiH doživljavaju kao svoju državu znaju kolika je vrijednost i doprinos svih pripadnika Armije RBiH. Mnogi pripadnici dali su svoje živote i dijelove tijela i ugradili u temelje države BiH. Zato danas s ponosom mi svi ovdje i širom BiH obilježavamo jedan od najvećih praznika jer da nije bilo formiranja Armije vjerovatno ne bismo imali priliku da obilježavamo druge praznike značajne za BiH“ riječi su ministra za boračka pitanja.

DSC_0089

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma položeno je cvijeće i na spomen obilježje poginuloj djeci Goražda.

Učešćem u prigodnom kulturno-umjetničkom programu na centralnom spomen obilježju braniteljima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma dali su i učenici OMŠ „Avdo Smailović“, OŠ „Husein ef.Đozo“ i OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.