• OBJAVLJENO: 27.04.2015.
XI  manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“ – Goražde – Sarajevo - Fojnica
DJELO ISAKA SAMOKOVLIJE JE VJEČNO

17Petnaestog januara navršilo se 60 godina od smrti Isaka Samokovlije, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca . Maestralne Samokovlijine pripovijetke tematski su redovito smještene u svijet bosanskih Jevreja, ali je njihova je umjetnička vrijednost univerzalna, a Samokovlijino djelo vječno.

Jedanesta po redu manifestacija kojom uz pokroviteljstvo Općine Goražde, Goraždanke i Goraždani odaju počast  velikom sugrađaninu, nakon januarskih svečanosti u njegovu slavu, nastavljena je u petak u Centru za kulturu, koji je organizator manifestacije .

Dodijeljene su nagrade za najuspješnija literarna djela koja su pisali đaci osnovnih i srednjih škola, te održan  kviz znanja o životu i djelu velikog književnika u kome su  učestvovali učenici deset osnovnih škola iz Bosanskopodrinjskog kantona i Sarajeva, te sedam srednjih škola iz Goražda i Sarajevskog kantona. Kviz je pripremio mr. Muhamed Muminović.

12

Na početku manifestacije učenicima i gostima obratio se načelnik općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović, koji je posebno istakao značaj ove manifestacije za Goražde, koje se, kako je rekao, “ istinski i puna srca ponosi svojim književnikom”. Dobrodošlicu učesnicima manifestacije uputio je mr. Hamdo Sijerčić, direktor Centra za kulturu.

U okviru manifestacije Centar za kulturu Goražde objavio je javni poziv đacima osnovnih i srednjih škola u BiH da pišu literarne radove na teme koje su bliske stvaralačkom opusu Isaka Samokovlije.

Na konkurs je pristiglo preko stotinu djela mladih literata, a žiri je odabrao najbolje.

U kategoriji osnovnih škola najuspješniji rad imala je Mirnesa Bujak, učenica IX razreda OŠ „ Husein ef. Đozo“ Goražde , drugu nagradu osvojila je Emina Odžaković, VII r  OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde, a treće nagrade su pripale Hani Ćatić, učenici VIII razreda OŠ „ Musa Ćazim Ćatić“ iz Sarajeva i Melihi Delić, učenici IX razreda OŠ „ Ustikolina“ Foča u FBiH.

Njima je nagrade uručio načelnik Općine Goražde.

13

Među  srednjoškolcima  prvu nagradu je osvojio  Abdulvehhab Begić, učenik III a razreda Gazi Husrev – begove medrese Sarajevo, drugu Amira Jahić, IV razred STŠ „ Hasib Hadžović“ Goražde, a treće nagrade pripale su Elmi Pirić, učenici I razreda  Željezničkog školskog centra Sarajevo i Belmi Jusić, učenici IV razreda Gimnazije Obala – Sarajevo.

Nagrade im je uručila mr. Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

19

 

-Iskreno smo obradovani sve većim interesovanjem škola i đaka za učešće u  manifestaciji posvećenoj našem pripovjedaču i humanisti. Posebno smo sretni zbog  velikog interesovanja za učešće u kvizu i naravno, znanjem koje đaci pokazuju kada se radi o životu i djelu Isaka Samokovlije. Zahvalanost za to pripada svakako i njihovim nastavnicima i profesorima – kazala je Mensura Sijerčić iz goraždanskog Centra za kulturu.

S.K

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.