• OBJAVLJENO: 28.04.2015.
Usvojen Program obilježavanja Dana otpora u BPK Goražde za 2015.godinu
„Završetkom uređenja spomen izletišta Rorovi i početkom rekonstrukcije Mosta ispod mosta daćemo pravi značaj i smisao historijskim spomenicima iz bliske prošlosti…“

IMG_6464

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina usvojio je na današnjoj sjednici Program obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu za ovu godinu.

Program obilježavanja Dana otpora počinje u ponedjeljak 4. i traje do 10. maja 2015. godine. Programom su predviđene različite aktivnosti kao što su javne tribine, održavanje historijskog časa, tradicionalno polaganje cvijeća, obilasci mezarja.

– Pored svega što je potrebno da bi se na adekvatan i dostojanstven način obilježila ova tradicionalna manifestacija, ove godine smo planirali posvetiti malo više pažnje uređenju kulturno-historijskih spomenika, kao što su izletište „Rorovi“ i Most ispod mosta. Za ove namjene smo izdvojili dio sredstava i u saradnji sa privrednicima i našim srednjim školama nastojat ćemo zajednički poboljšati stanje te infrastrukture, prije svega započetu rekonstrukciju Mosta ispod mosta i uređenje izletišta „Rorovi.“ Moramo naglasiti da u svemu ovome imamo i podršku Oružanih snaga BiH koji su uvijek spremni pružiti svoju pomoć. Mislim da zajednički možemo dosta toga uraditi i time dati pravi značaj i smisao ovim historijskim spomenicima iz naše bliske prošlosti – kazao je premijer BPK-a i predsjednik Organizacionog odbora Emir Oković.

U sklopu ovog programa je i obilježavanje 09.maja-Dana borbe protiv fašizma, Dana Zlatnih ljiljana, Dana logoraša i Dana Evrope, Pohod “Tragom drinskih brigada”, susreti pripadnika ratnih brigada, kao i takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji.

Nizom prigodnih sadržaja ukazaće se na značaj sudbonosnih dana maja 1992.godine kada je odbranjen ovaj grad i cijela goraždanska teritorija pred tehnički nadmoćnijim agresorom, dana kada su nastajale prve brigade Armije RBiH na ovom području.

Cjelopkupan program biće kao i do sada dobro medijski propraćen.

Premijer BPK Goražde Emir Oković pozvao je građane Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da se aktivno uključe u obilježavanje ove manifestacije i na taj način odaju počast svima onima koji su zaslužni za slobodu koju danas uživamo.

Program – Dani otpora 2015

Dani otpora 2015. plakat

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.