• OBJAVLJENO: 28.04.2015.
Sastanak ministra za obrazovanje i predsjednice Komisije za mlade sa predstavnicima Omladinskog komunikativnog centra i Mreže vijeća učenika BPK-a
Razgovarano o uspostavi saradnje na unaprjeđenju položaja srednjoškolaca

IMG_6485

Ministar za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas je održao sastanak sa predstavnicima Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka i Mreže vijeća učenika BPK-a.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Komisije za mlade Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edita Velić, a razgovarano je o uspostavi saradnje čiji je cilj poboljšanje položaja srednjoškolaca i kvaliteta obrazovanja mladih.

Aktivnosti Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka usmjerene su na razvoj i promociju vrijednosti civilnog društva, a već petnaestak godina ovaj Centar radi na razvoju vijeća/savjeta učenika u srednjim školama širom BiH, s ciljem osnaživanja učeničkog aktivizma i volonterizma te uključivanja bh. srednjoškolaca u procese odlučivanja.

Tokom 2013. i 2014. godine, posredstvom Omladinskog komunikativnog centra potpisani su memorandumi o saradnji u oblasti poboljšanja položaja srednjoškolaca, kvaliteta obrazovanja mladih i razmjene informacija između ministarstava obrazovanja i vijeća učenika u pet kantona FBiH. U narednom periodu, cilj je da se ova saradnja proširi i na ostale kantone, među kojima je i Bosanskopodrinjski.

Potpisivanje memoranduma o saradnji danas je ponuđeno i Ministarstvu za  obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te je dogovoreno je da se ovaj memorandum ponudi i nadležnim komisijama Skupštine BPK-a – Komisiji za obrazovanje i Komisiji za mlade, kako bi uspostavio okvirni mehanizam saradnje na unaprjeđenju položaja srednjoškolaca na prostoru BPK-a.

Resorni ministar upoznao je učesnike sastanka i sa aktivnostima i planovima ministarstva na unaprjeđenju svih segmenata u njegovoj nadležnosti, među kojima je i skoro donošenje Zakona o obrazovanju odraslih, odnosno Strategije razvoja sporta BPK-a.

Danas je dogovoreno i da se posredstvom predstavnika Mreže vijeća učenika BPK-a kandiduju po dva volontera iz sve tri goraždanske srednje škole koji će dati svoj doprinos prilikom realizacije aktivnosti tradicionalnog Ljetnog kampa na Sadbi, koji se ove godine održava u mjesecu avgustu.

IMG_6483

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.