• OBJAVLJENO: 30.04.2015.
Premijer i ministri u Vladi BPK Goražde obišli spomen izletište Rorovi
Očuvanje kulturno-historijskih spomenika zajednički cilj

IMG_6513Premijer Emir Oković i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posjetili su danas spomen izletište Rorovi.

Oni su obišli radove koji se trenutno izvode na uređenju ovog spomen obilježja, na kojima će u narednih deset dana, pored srednjoškolaca, biti aktivno uključeni i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Cilj je vratiti nekadašnji sjaj ovom kao i ostalim spomen obilježjima koji imaju kulturno-istorijski značaj.

Premijer BPK Goražde Emir Oković tom prilikom izrazio je zadovoljstvo urađenim, kao i time što su pored svih resornih ministarstava u ovaj projekt maksimalno uključeni i pripadnici Oružanih snaga BiH.

On je naglasio da će se u saradniji sa Općinom Goražde pokušati trajno riješiti pitanje uređenja ovog izletišta regulisanjem imovinsko-pravnih odnosa, koji ne bi trebali biti kočnica u istinskoj namjeri da se dostojno obilježe historijska mjesta i spomenici.

IMG_6515„ Postoji neregulisan normativni okvir; znamo šta se dešava sa Zakonom o šumama na nivou Federacije i to je između ostalih jedna od zapreka da bi se našao titular koji bi upravljao ovim područjem. U narednom periodu insistiraćemo i pokušati dati svoj doprinos u regulisanju upravo tog pitanja kao početnog ili kao privremenog pitanja za neki ozbiljniji, trajniji način regulisanja“- kazao je premijer Oković, te istakao da će se Vlada u saradnji sa Općinom Goražde potruditi da angažuje jednog ili dva lica koji će koliko toliko uređivati, odnosno držati urednim stanje izletišta Rorovi.

Spomen izletište Rorovi kao i ostali spomenici su obilježja naše bliže historije koje trebamo čuvati kako bi svi oni koji posjećuju naš Kanton ponijeli pozitivne utiske iz Goražda, istaknuto je prilikom današnjeg obilaska Rorova.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.