• OBJAVLJENO: 04.05.2015.
Započela manifestacija „Dani otpora“

IMG_6566

Intoniranjem državne himne, učenjem fatihe poginulim braniteljima i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju „Goražde – grad heroj svojim braniteljima“, ozvaničen je početak manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na današnji dan 1992.godine, u sedam sati i pet minuta ispaljena je prva agresorska granata na naš grad. Bio je to početak opsade koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je stradalo više od 4.000 ljudi, uglavnom civila.

IMG_6556

Cvijeće su položile delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i općina u njegovom sastavu, Muftijstva goraždanskog, boračkih udruženja, Oružanih snaga i političkih partija, a o značaju herojske odbrane ovih prostora govorili su premijer BPK Goražde Emir Oković i ratni komandant Abduselam Sijerčić-Pelam.

IMG_6598

„4. maj 1992.godine je bio uvod u dugotrajnu izloženost stanovnika ovog područja najtežim uslovima života, u kojima mnogi nisu preživjeli. Danas se prije svega trebamo sjetiti njih i svih onih zbog kojih se ovaj grad zove grad-heroj. Dane otpora tradicionalno obilježavamo upravo da bismo se prisjetili tih heroja i  činjenica koje ne smiju biti zaboravljene. Te činjenice moramo utvrditi i dokumentovati, ne samo zbog nas, već i zbog istine koja je od koristi svima u ovoj zemlji i šire i koja može biti osnov prosperiteta i daljeg razvoja kojem svi težimo“ – istako je u svom govoru premijer Emir Oković.

O organizovanju odbrane na prostoru BPK-a Goražde govorio je i Abduselam Sijerčić -Pelam.

IMG_6591

„Pečat odbrani našeg grada i  stvaranju jedinica Armije RBiH su dale neformalne grupe ljudi, patriota ovog grada 1991. godine. Prvi štab formiran je 27.septembra 1991.godine, i njegov zadatak je bio da okupi, objedini i animira patriote koji su spremni da brane i odbrane ovaj prostor. Ubrzo nakon toga su formirani krizni štabovi u mjesnim zajednicama, a prvi dokaz svoje spremnosti jedinice Armije su pokazale već u martu, kada su srpski aktivisti počeli podizati barikade. Naše jedinice su se tome uspješno suprostavile i već u aprilu 1992. godine formira se Teritorijalna odbrana, a zatim i  Armija  RBiH“ istakao je on.

Svečanu ceremoniju upotpunili su nastupi učenika Osnovne škole „Husein ef.Đozo“ i Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“.

IMG_6563

U znak sjećanja na sve poginule civile i branitelje koji su dali svoje živote za odbranu ovih prostora, ali i cijele BiH,  cvijeće je položeno i na šehidskom mezarju u Kolijevkama.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.