• OBJAVLJENO: 24.05.2015.
U JUNU POSTAVLJANJE KAMENA TEMELJCA ZA CENTAR “JEDAN KROV ZA SVE” U GORAŽDU

11167963_859915907426309_7243154696184660920_n

Udruženje “Istina” iz Goražda organiziralo je danas akciju čišćenja lokaliteta na području općine Goražde na kojem bi u junu trebalo da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju centra “Jedan krov za sve”, čija glavna namjena je da udomi djecu bez roditeljskog staranja i nemoćne osobe.

U akciju čišćenja bili su uključeni ministri u Vladi BPK Goražde, poslanici u Skupštini BPK Goražde i vijećnici u Općinskom vijeću Goražde.

Voditeljica projekta izgradnje tog centra Munira Džabija kazala je Feni da je zadovoljna odzivom akciji koja će biti nastavljena i u narednom periodu da bi teren bio u potpunosti očišćen prije nego bude postavljen kamen temeljac.

“Sve je zaraslo u šiblje, vrijedno se radilo, a odziv je bio zadovoljavajući. U akciju čišćenja uključili su se i Općina Goražde, Vatrogasno društvo i Civilna zaštita iz Goražda, koji su nam ustupili alatke za rad”, kazala je.

Naglašava da je Organizacioni odbor na sjednici ranije ovog mjeseca u Goraždu odlučio da manifestacija polaganja kamen temeljca za izgradnju tog centra bude održana u ponedjeljak, 15. juna, a bit će pozvani zvaničnici raznih nivoa vlasti u BiH, ambasadori u BiH, kao i ostali predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Centar “Jedan krov za sve” bit će izgrađen u mjestu Rešetnica na teritoriji općine Goražde. Izgradnja će se odvijati u fazama kako budu pristizala sredstva, a pod pokroviteljstvom Udruženja izbjeglih, raseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih, oboljelih osoba, RVI i demobilisanih boraca “Istina”.

U okviru centra bit će dom za penzionere, centar za rehabilitaciju, za pomoć djeci s posebnim potrebama, centar za dijalizu, te razne vrste savjetovališta. U planu je izgradnja i dvije kuće za smještaj djece bez roditeljskog staranja, kao i objekta za žene žrtve nasilja u porodici i njihovu djecu.

Imat će svoj stočni fond, štale, plastenike i voćnjake, a sve što bude premašilo njihove potrebe donirat će onima kojima to bude potrebno.

Planirano je da taj centar prvi te vrste u BiH, nakon što bude izgrađen, bude samoodrživ te da nakon toga budu izgrađeni slični centri i u drugim dijelovima BiH.

Za završetak kompletnog projekta potrebno je oko osam miliona KM, a bit će zaposleno oko 40 ljudi raznih profila. Zasad je neizvjesno koliko će vremena biti potrebno za okončanje kompletnog projekta, a Džabija kaže da je izvjesna prva faza u kojoj je planirana izgradnja kuće namijenjene za djecu bez roditeljskog staranja i pratećih objekata, zatim plastenika i štala.

“Imat ćemo naš stočni fond, štale, plastenike i voćnjake, a sve što bude premašilo potrebe centra donirat ćemo onima kojima to bude potrebno. Osim što će imati 40 zaposlenih radnika, centar će biti i fabrika humanitarne pomoći za narod BiH”, kazala je.

Mogućnost za pomoć izgradnji tog centra su raznovrsne. U funkciji je i humanitarni broj 090 291 070, pozivi važe samo unutar BH Telecom mreže, a pozivom se doniraju 2 KM za gradnju tog centra.

U cilju prikupljanja novca za izgradnju centra, ranije ove godine upriličena je i donatorska večera za predstavnike raznih nivoa vlasti, ambasada u BiH i druge javne ličnosti. Organizatori su zadovoljni odzivom, a određeni broj pozvanih koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati, uplatio je kotizaciju večere.

FENA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.