• OBJAVLJENO: 25.05.2015.
U Fočanskoj Jabuci danas se svečano otvara škola u prirodi
Otputovala prva grupa učenika

IMG_7102

Učenici  petih razreda  osnovnih škola „Husein ef. Đozo“ i „Hasan Turčalo Brzi“ jutros su otputovali u Fočansku Jabuku kako bi pohađali  trodnevnu ljetnu školu u prirodi.  Riječ je o prvoj grupi koja broji 51 učenika koji će imati priliku da uče u prirodi, a u naredne dvije sedmice i učenici iz drugih osnovnih škola s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, podijeljeni u četiri grupe, imaće priliku da borave u ovoj ljetnoj školi.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedilo je resorno ministarstvo uz pomoć organizacije World Vision, koja je obezbijedila sredstva za ishranu i prijevoz učenika i nastavnika.

Pored redovnih aktivnosti koje će provoditi nastavno osoblje, u toku boravka u ovoj školi predstavnici organizacije World Vision održaće predavanje za učenike o temi „Zaštita od prirodnih katastrofa“ , a  za muzički dio programa će se pobrinuti Osnovna muzička škola „Avdo Smailović“. Takođe će biti organizovano i predavanje iz vjeronauke.

Škola u prirodi 1

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damira Žuge riječ je o eksperimentalnom projektu, koji bi u narednom periodu trebao da zaživi i okupi učenike iz drugih kantona.

„ Za boravak djece u prirodi škola u Fočanskoj Jabuci ima najbolje uslove, a mi smo obilazili i druge u BiH. Ponosan sam na sve koji su dali svoj doprinos kako bi se ovaj projekat realizovao. U naredne dvije sedmice više od 250 učenika bi trebalo da pohađa ovu školu. Ukoliko ovaj projekat zaživi, a nadam se da hoće, od slijedeće godine ona bi bila obavezna za sve učenike petog razreda. U narednoj godini imamo namjeru da pozovemo djecu iz Kantona Sarajevo; mislim da će to njima biti interesantno obzirom da se ona nalazi u blizini nacionalnog spomenika i rijeke Drine“- kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

Prije odlaska djece u Fočansku Jabuku prethodilo je potpisivanje sporazuma o međusobnoj saradnji  između ministra Damira Žuge i predstavnika organizacije World Visiona Mirze Đelma.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.