• OBJAVLJENO: 04.06.2015.
Goražde
Započele javne rasprave o Nacrtu strategije neprofitno-socijalnog stanovanja

IMG_7268

U organizaciji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, u Goraždu je danas održana prva u nizu javnih rasprava o Nacrtu strategije o socijalno-neprofitnom stanovanju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2015-2020. godina.

Strategija je pripremljena na osnovu savremenih kretanja u oblasti strateškog planiranja neprofitno-socijalnog stanovanja unutar Evropske unije i tretira problematiku razvoja netržišnog, neprofitno-socijalnog stanovanja kojim se na sistematski način obezbjeđuju pretpostavke za rješavanje stambenih potreba domaćinstava koja svojim primanjima to pitanje ne mogu samostalno riješiti.

– Nakon donošenja Zakona o neprofitno-socijalnom stanovanju, resorno ministarstvo je imalo obavezu da donese i Strategiju neprofitno-socijalnog stanovanja. Nadam se da ćemo ovaj veoma bitan dokument i usvojiti za dobrobit građana u svim lokalnim zajednicama, kako bismo im omogućili da riješe jedno od osnovnih životnih pitanja, a to je pitanje stanovanja – kazao je danas direktor Kantonalnog stambenog fonda Ahmed Šunja.

Cilj strategije je sveobuhvatna analiza postojećih resursa i potreba kako bi se izradili specifični modeli razvoja i dobile smjernice za razvoj neprofitno-socijalnog stanovanja na području BPK-a, a u njenu izradu bili su uključeni predstavnici Minsitarstava za urbanizam i socijalnu politiku, lokalnih zajednica u sastavu kantona i CRS-a koji je i u ranijem periodu dao veliki doprinos razvoju socijalno-neprofitnog stanovanja na području BPK-a Goražde.

Javnoj raspravi prisustvovala je i izvršna direktorica Udruženja građana „Don“ Prijedor i dugogodišnja stručna konsultantica CRS-a na izradi strategija neprofitno-socijalnog stanovanja Murisa Marić.

– Ovo je jedan veoma značajan dokument u procesu integracije/ reintegracije povratnika i raseljenih i izbjeglih lica, rješavanja pitanja kolektivnih cenatra i mnogih drugih pitanja u ovoj oblasti. Ona nije namijenjena isključivo socijalnoj kategoriji stanovništva, već i za sve one kategorije stanovništva koje ne mogu da riješe stambeno pitanje po tržišnim uslovima, a radi se o jednoj širokoj lepezi ljudi koja može biti obuhvaćena ovim načinom stanovanja i to je nešto što je prepoznato u svim evropskim zemljama – kazala je ona.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde prvi je usvojio Zakon o neprofitno-socijalnom stanovanju u Bosni i Hercegovini. Do danas, ovaj zakon usvojen je još u Zeničko-dobojskom kantonu, dok je Strategija neprofitno-socijalnog stanovanja usvojena jedino u Prijedoru.

Javna rasprava o nacrtu ove strategije danas će se održati i u općini Foča (FBiH), dok će se posljednja javna rasprava održati sutra, 05.06.2015. godine u općini Pale (FBiH).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.