• OBJAVLJENO: 19.06.2015.
Udruženje poslodavaca FBiH organizovalo sastanak sa federalnim premijerom i resornim ministrima
Sastanku prisustvovali i predstavnici 10 privrednih subjekata iz BPK-a Goražde

IMG_1743

Predstavnici 10 privrednih subjekata iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovali su sastanku sa premijerom FBiH i resornim ministrima o temi „Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu“ koja ima za cilj rasterećenje privrede i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i boljih uslova privređivanja za poslodavce, koji se održao u Mostaru 17.06.2015 godine u hotelu „Mepas“.

Sastanku koji je organizovalo Udruženje poslodavaca FBiH prisustvovalo je 200 poslodavaca iz cijele Federacije BiH koji su iznijeli svoje probleme i bili su izričiti u svojim namjerama da traže smanjenje kako fiskalnih tako i parafiskalnih nameta koji umnogome otežavaju njihove poslovanje i stvaraju barijere za nova investiciona ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.

“Privrednici u suštini ne traže ništa drugo, već ono što smo obećali kroz ekspoze i ono što predviđa reformska agenta međunarodne zajednice”, kazao je u izjavi za novinare federalni premijer, naglasivši kako je na sastanku najviše riječi bilo o zapošljavanju, novom zakonu o radu, te smanjenu opterećenja poslodavaca.

Što se pak tiče novog Zakona o radu i kada se može očekivati njegovo donošenje, premijer je kazao kako se do kraja ovog mjeseca moraju završiti pregovori između poslodavaca, Vlade i sindikata.

“Ako nešto ne bude usaglašeno, onda će Vlada idući mjesec odlučiti što će se tačno usvojiti”, kazao je Novalić.

mostar_pogled_3

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić, odgovarajući na pitanje kakav je odnos vlasti prema poslodavcima, kazao je kako su po prvi puta u prilici da, ono što poslodavci smatraju da treba biti prioritet, bude uvršteno u program Vlade.

“Raduje nas da je to stavljeno na papir. No, ono što nas brine u ovom trenutku jeste činjenica da imamo sedam mjeseci iza sebe, a nemamo nikakvih konkretnih poteza. Očito je da su političke strukture unutar Federacije, zbog nemogućnosti međusobnog dogovora, praktično zaboravili na ono što su obećali na početku, a to je da su prioriteti privreda i reforme”, kazao je Čengić.

Poslodavci su od federalnog premijera zatražili cjelovitu reformu opterećenja na rad, radno-pravnog zakonodavstva, reformu javne uprave te ukidanje raznih nameta koje poslodavce sprečavaju da budu konkurenti na tržištu.

Ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Vjekoslav Domljan kazao je kako smatra da je u BiH vrlo teško upravljati ekonomijom sa strane potražnje te da bi se trebalo okrenuti ponudi i s te strane pokušati povećati proizvodnju.

Domljan je spomenuo i poresku politiku kojom je, po njegovom mišljenju, vrlo važno poticati investiranje i zapošljavanje.

Govoreći o novom Zakonu o radu, prof. Domljan je postavio pitanje koliko se tim zakonom uopće može postići u situaciji kada imamo zaposlene od kojih neki i ne dobivaju plaću, a neki su minimalno plaćeni.

“Privatni sektor je vrlo slab, a na njegovim leđima sve počiva. Zbog toga treba raditi na razvijanju privatnog sektora, posebice podržavanjem investicija jer će to omogućiti da se BiH pomakne sa zadnjeg mjesta u Europi kada je u pitanju životni standard građana”, kazao je Domljan.

Tehnička služba Udruženja poslodavaca BPK Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.