• OBJAVLJENO: 25.06.2015.
Zajednička press konferencija premijera BPK-a i ministara za socijalnu politiku i urbanizam
Potpisan sporazum o regulisanju potraživanja uposlenika JU „Dom za stara i iznemogla lica“

IMG_7701

Nakon potpisivanja Sporazuma sa uposlenicima JU „Dom za stara i iznemogla lica“ o regulisanju potraživanja uposlenika i  utvrđivanja teksta Sporazuma sa Općinom Goražde  o  raspodjeli potkrovnih  stambenih jedinica u ulici Maršala Tita, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stvorila je uslove za konačno rješavanje ova dva dugoročna problema.

Tim povodom, premijer BPK Goražde Emir Oković danas je sa ministrom za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alenom Pašovićem i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodanom Jankovićem održao press konferenciju na kojoj su detaljnije prezentovani ovi sporazumi.

Rješavanje ovih problema koji su opterećivali kanton već duži niz godina, predviđeno je Programom rada Vlade za ovu godinu.

„Kada je riječ o problemima JU“ Dom za stara i iznemogla lica“, pored rješenja finansijskih problema tu postoje i mnogi drugi problemi sa kojima ćemo se mi kao Vlada suočiti. Vlada je formirala radnu grupu koja je po uputama i instrukcijama uspjela doći do određenog rješenja, bar što se tiče onoga što su predstavljala najveća opterećenja, a to su potraživanja radnika. Što se tiče  raspodjele potkrovnih stanova u ulici Maršala Tita, ovaj problem nije bilo moguće riješiti duži niz godina zbog preplitanja nadležnosti u oblasti stambene politike, ali smo i to konačno uspjeli riješiti. Ostaje nam da ovo pitanje verificiraju Skupština i Općinsko vijeće kako bismo mogli krenuti s realizacijom predviđenih obaveza – kazao je premijer Emir Oković.

Sporazumom o regulisanju potraživanja uposlenika JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde predviđena je isplata dugovanja prema bivšim i sadašnjim  uposlenicima po osnovu pravomoćnih sudskih presuda te dugovanja ove ustanove po drugim osnovama, koja su dostigla iznos od oko milon KM.

„. Ukupna potraživanja prije sporazuma što za bivše, što za trenutne uposlenike bila su 721.922 KM. Po potpisivanju sporazuma bivši i sadašnji uposlenici pristali su da se njima isplati 360.000 KM, što dovodi do cifre koja pravi uštede našem kantonu u iznosu od 360.000 KM. Prednost u isplati imaju bivši uposlenici i taj dug bi trebao biti izmiren u tri rate do kraja godine, dok će obaveze prema sadašnjim uposlenicima biti izmirene u pet rata do kraja naredne godine“- kazao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alen Pašović.

Pored ovoga, Vlada se obavezala da će isplatiti i obaveze prema penzijskom i zdravstvenom osiguranju uposlenih, kao i sudske troškove, a u toku su i aktivnosti oko legalizacije objekta Doma.

Nakon  usaglašavanja teksta sporazuma sa Općinom Goražde, konačno bi trebao biti riješen i problem raspodjele potkrovnih stambenih jedinica u ulici Maršala Tita u Goraždu. Sporazumno rješavanje ovog problema Vlada i Općina započele su u februaru 2015.godine te dogovorile raspodjelu u omjeru od po pedeset posto.

„Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline formiralo je Komisiju koja je zajedno sa Komisijom Općine Goražde sačinila prijedlog sporazuma i utvrdila listu stanova koji će pripasti kantonu, kao i stanova koji će pripasti Općini Goražde. Vlada je svojim zaključkom prihvatila taj sporazum i uputila ga Skupštini u daljnju proceduru, a takođe se nadamo da će i Općinsko vijeće Općine Goražde  prihvatiti ovakav sporazum. .Potpisivanjem ovog sporazuma predviđeno je konačno rješavanje statusa potkrovnih stanova u Goraždu odnosno dobijanje upotrebne dozvole i prava vlasništva nad istim, čime će se stvoriti uslovi za konačno pravo raspolaganja od stane Vlade BPK i Općine Goražde. Sporazumom je predviđeno i preuzimanje obaveza prema etažnim vlasnicima, a one se odnose na sanaciju krovnih konstrukcija i fasada. To je dobro i zbog toga što će jedna od naljepših ulica u Goraždu ujedno dobiti i ljepši estetski izgled. Što se tiče daljeg raspolaganja tim stanovima najvjerovatnije je da ćemo ići u smjeru neprofitno-socijalnog stanovanja, ali to ostaje da se riješi u narednom periodu“- istaknuo je ministar Slobodan Janković.

U završnoj fazi je i potpisivanje ugovora za potkrovne stanove u Vitkovićima te je najavljena realizacija projekata utopljavanja objekata OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i Kantonalne bolnice u Goraždu.

„Vezano za Strategiju razvoja Kantona, danas ćemo na Vladi usvojiti Situacionu analizu i Nacrt strateške platforme kao faze iza koje dolazi utvrđivanje mjera i projekata,  tako da očekujemo da ćemo u narednoj godinu imati ovaj strateški dokument sa jasno utvrđenim mjerama i projektima. Ono što je ovih dana takođe bilo značajno jeste da je Vlada utvrdila prijedlog Zakona kojim se ukida pravo na „bijeli hljeb“. Nakon protesta prošle godine i inicijativa u Skupštini koje u prošlom sazivu nisu prošle, mi smo se odlučili za donošenje tog zakona jer smatramo da je to jedna naknada koja vrijeđa građane ovog kantona, ali i cijele države“ – naglasio je premijer Oković na današnjoj press konferenciji.

IMG_7699

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.