• OBJAVLJENO: 23.07.2015.
Saradnja OXFAM-a u BiH, BPK-a Goražde, Općine Goražde i Obrtničke komore
Zvanično obilježen početak radova na projektu „Goražde – zona unaprjeđenog poslovanja“

IMG_8076

Predstavnici OXFAM-a u BiH, Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde te Obrtničke komore BPK – kao partnerskih organizacija na projektu „Goražde – zona unaprjeđenog poslovanja“, danas su u Goraždu održali zajednički sastanak na kojem je zvanično obilježen početak građevinskih radova na ovom projektu.

Glavni cilj projekta je uspostavljanje zone unaprjeđenog poslovanja u ulici Kulina bana u Goraždu koju će činiti Biznis centar, Centar za obuku i Kuća zanata, a ključna aktivnost projekta je izgradnja i stavljanje u funkciju objekta u koji će biti smješteni Obrtnička i Privredna komora, udruženja poslodavaca i starih zanata te Turistička zajednica BPK-a.

Ukupna vijednost projekta iznosi 524.461 eura, od čega Evropska unija finansira iznos od 440.547 eura.

– Ovo je veoma važan projekat za OXFAM zato što se radi o kreiranju i promociji dobrog poslovnog okruženja koje bi trebalo doprinjeti kreiranju novih malih i srednjih preduzeća, poboljšanju rada postojećih preduzeća i smanjenju nezaposlenosti. Ono što je veoma važno u ovom projektu jeste razvoj i implementacija projekta u partnerstvu, a radi se konkretno o partnerstvu privatnog sektora, organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti na kantonalnom i općinskom nivou. OXFAM smatra da je ovaj vid saradnje primjer kako treba raditi na projektima u budućnosti i da će samo takvi projekti rezultirati uspjehom i kreirati osnov za daljnju saradnju – kazala je direktorica OXFAM-a u BiH Silvana Grispino.

IMG_8079

Učesnici sastanka složili su se da je ovo najznačajniji projekat na području Bosansko-podrinjskog kantona čija realizacija će započeti u ovoj godini.

– Ova priča dokaz je da će projekat dati rezultate kada se veliki broj učesnika i kapaciteta uključi u njegovu realizaciju. Želim da zahvalim organizaciji OXFAM i njenom proaktivnom pristupu kad je u pitanju ovaj projekat. Takođe me raduje da je OXFAM izrazio spremnost da se uključi u aktivnosti osnivanja lokalnog partnerstva na nivou našeg kantona koje i u narednom periodu može donijeti još ovakvih lijepih priča – istakao je premijer BPK-a Goražde Emir Oković.

IMG_8081

Zadovoljstvo realizacijom ovog zajedničkog projekta izrazio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

– Značaj projekta ogleda se i u tome što on ima višenamjensku svrhu, razvoj novih ideja i što će omogućiti okupljanje privrednika i obrtnika. OXFAM nam takođe nudi svoju podršku kad je u pitanju realizacija novih projekata i to je motivacija svima nama da se dodatno aktiviramo na ovom polju – kazao je on.

Predsjednik Obrtničke komore Ahmed Popović kazao je da je ova komora od svog osnivanja radila na ideji izgradnje jednog ovakvog centra te iskazao zahvalnost svima koji su omogućili realizaciju projekta Goražde biznis centra.

Popović je istakao da će realizacijom projekta Goražde dobiti jedan reprezentativan objekat u kojem će sjedišta imati svi poslovni subjekti koji se bave privredom, poduzetnštvom i obrtom, kao i Turistička zajednica.

Uz OXFAM i lokalne partnere na nivou BPK-a, u realizaciju ovog projekta uključena je i italijanska razvojna agencija „Informest.“

Na sastanku je istaknuto da će OXFAM u BiH i u narednom periodu biti uključen u razvojne projekte na području naše zemlje te da će u njegovom fokusu biti projekti ekonomskog i urbanog razvoja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.