• OBJAVLJENO: 30.07.2015.
AIDA OBUĆA: NAJBITNIJI ZAKON U OKVIRU REFORMSKE AGENDE

Aida Obuca

Najbitniji zakon unutar Reformske agende je svakako zakon o radu, a višestruki su pozitivni aspekti usvajanja ovog zakona, koji se prije svega ogledaju u ponuđenih 30 novih rješenja koja idu u pravcu poboljšanja prava radnika, ocijenila je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Aida Obuća.
– S druge strane ovaj zakon potiče i daju veću sigurnost i odvažnost poslodavcima u privatnom sektoru da zapošljavaju radnike, što u konačnici dovodi do socio-ekonomske stabilnosti u Federaciji BiH – tvrdi Obuća.

Po njenim riječima, jedno od najznačajnijih rješenja zakona o radu jeste zaštita žena.
– Prava žena su ostala nepromijenjena, a novim zakonom su još dodatno integrirana i proširena. Neki od članova nude rješenja koja su prvi put obuhvaćena zakonom o radu. Zakon uvodi i pravo na porođajno odsustvo uposlenika – oca djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju, zatim jedankost plaća, tj. jednake plaće za rad jednake vrijednosti bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i sindikalnu pripadnost, a što do sada nije bilo regulisano niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini – kazala je Obuća.S obzirom da je novi zakon o radu rađen u potpunosti su skladu sa Mađunarodnim konvencijama rada i ILO-a, on je usklađen sa radno-pravnom strečevinom Europske unije.
– Usvajanjem novog zakona o radu otvara se mogućnost ka pristupačnijem, kvalitetnijem i većem zapošljavanju nezaposlenih osoba sa evidencija službi za zapošpljavanje, bolje mogućnosti prvog zapošljvanja mladih osoba, te bolji mehanizmi zapošljavanja dugo nezaposlenih osoba.
Neusvajanjem zakona o radu u potpunosti se ugrožava put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, s obzirom da je reforma radnog zakonodavstva jedan od osnovnih šest uvjeta postavljenih u Agendi – zaključila je Obuća.

(Fena)

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.